10 C
Пловдив
понеделник, май 6, 2024

Министър Цеков: В АПИ са насочвали средства не по необходимост, а където най-бързо могат да бъдат усвоени

В АПИ е имало разминаване между инвестиционната програма на агенцията и стратегическите цели на държавата за изграждане на пътна мрежа, която да свърже страната ни със съседните ни страни. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков по Нова телевизия. Вместо това по-скоро са се насочвали средства не където са необходими, а където най-бързо могат да бъдат усвоени. По думите му за това са използвани редица механизми като инхаус възлагания, които водят до бързо разходване на средства за обекти дори без проекти.

„Не може да има стратегии и ясни цели, които да стоят заключени в шкафчета и в същото време да не се изпълняват обекти, от които имаме нужда“, обясни министърът. Той посочи необходимостта от свързваща пътна инфраструктура между България и Северна Македония, Гюешево с Дупница, както и на страната ни с Гърция.

Редица възлагания за изпълнение на обекти са надвишавали 2-3 пъти пазарните нива, разкри Цеков. Той даде пример с цени за подложен бетон от 185 лв. при пазарни цени от около 70 лв., които цени са били заложени във всички проектодоговори за текущ ремонт и поддръжка занапред.

„Това говори за неефективно разходване на публични средства“, заключи регионалният министър.

Related Articles

Новост: КАБ предлага професия “Архитектурен техник”

По предложение на председателя на РК София град арх. Васил Василев е обсъдена инициатива за създаване на нова професия, която да се изучава в...

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

От Общината призовават: Подкрепете проекта, като попълните анкета! Има шанс в Бургас да бъде изграден супер модерен студентски кампус, информират от администрацията. Проектът за Кампуса...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ