23 C
Пловдив
неделя, април 28, 2024

Мащабна акция по залесяване във Враца

Във Враца започва мащабна акция за цялостно озеленяване на града. Идеята на местната управа е всеки квартал да има свой характерен дървесен вид, а отвисоко градът да изглежда като цветен пачуърк. Кампанията е част от инициативата „Зелена Враца“.

С помощта на ландшафтни архитекти вече е направено цветовото обособяване на пространствата, за да има яснота и предвидимост къде какво може да се засажда. Според предложената от Общината схема, градът е разделен на 11 зони, във всяка от които ще има преобладаващ дървесен вид. Така в един квартал ще ухае на липи, а в друг – на акация или люляк. Някои райони ще розовеят от див рожков, а други – от албиция или японска вишна. Някъде ще цъфти и дава плод бадем, а другаде – червенолистна слива. Схемата на разпределение на дървесните видове по квартали е публикувана в комуникационните канали на местната управа.

Задачата е дългосрочна, като се планира всяка година да бъдат засаждани по 1000 дървета. На по-късен етап ще бъде изградена поливна система, където е необходимо.

Инициативата започва със залесяване в четири района. Фиданките са дарение, а за засаждането им се разчита на доброволния труд на хората от тези квартали. От общинското комунално дружество ще направят изкопите за засаждане на дръвчетата. Общината осигурява ръкавици и инструменти. Идеята за доброволчеството е не толкова безвъзмездният труд, колкото врачани да се чувстват стопани на своя град.

Related Articles

Изградиха „Зелен коридор на здравето“ в столичен квартал

Приключи проектът за достъпна градска среда „Зелен коридор на здравето в „Надежда“, реализиран в рамките на проект URBiNAT. Целта на проекта е да насърчи...

Фестивалът LUNAR преобразява най-красивите сгради, паркове и площади в София

В ход е подготовката на третото издание на форума В четири поредни вечери, между 9 и 12 май, артисти от цял свят ще разкажат истории,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ