12 C
Пловдив
събота, май 4, 2024

КСБ се обяви против уволнението на главния архитект на Варна

Камарата на строителите в България се обяви против уволнението на главния архитект на Варна Виктор Бузев. Цялостната визия за развитието на града не е еднолична функция на главния архитект. Така в своя официална позиция от организацията коментират отстраняването му.

За нас бе голяма изненада решението на кмета на Община Варна да отстрани точно в този момент главния архитект на града, посочват в писмото си от КСБ и допълват, че изложените мотиви неведнъж са поставяни на техни срещи, но при анализа им възникват сериозни съмнения върху твърдението, че посочените проблеми са предизвикани от неизпълнението не неговите функционални задължения.

От Строителната камара смятат, че мотивите на кмета на Варна Иван Портних, довели до решението му – липса на цялостната визия за развитието на града, презастрояването в отделни зони, пасивност по отношение на ключови проекти за града, са процеси, които не могат да бъдат еднолична функция на главния архитект. “Ние го разглеждаме като един, но далеч не решаващ фактор в тези дейности”. От Камарата на строителите заявяват, че като професионалисти, засегнати по темата, категорично се противопоставят на използване на термина „презастрояване“, защото законите, определящи нормите на застрояване на отделни зони, са строги и категорични. Тяхното неизпълнение неминуемо поражда съответно съдебни санкции, подчертават те и посочват, че когато законовите норми са спазени, то тогава терминът „презастрояване“ се превръща в политически жаргон, който цели популистки внушения.

От браншовата организация призоваха за диалог, трезв анализ на проблемите и привличане на широк обществен ресурс за подкрепа на трудни решения и действия, но не и хвърляне на града в пълна неизвестност по отношение на инвестиционните проекти в него. Те са категорични, че одобряват досегашната работа на главния архитект и не приемат мотивите за уволнението му.

Related Articles

Метрото ще се разшири с две станции в „Люлин“

Обявена е процедура за избор на строител Дружеството на Столична община "Метрополитен" обяви процедура за избор на строител на следващите две станции на метрото. Те...

През тази година: Ремонтират знакови сгради в Стара Загора

Знакови сгради в Стара Загора ще подлежат на ремонт през тази година. Това стана ясно по време на пресконференция дадена от кмета на общината...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ