8 C
Пловдив
събота, април 27, 2024

КСБ: България е единствената държава без работеща методика за индексацията

Необходимо е да бъде изработена единна инструкция за прилагането на методиката за индексация на строителни договори с публични възложители, за да се предотврати субективното й тълкуване от различните възложители. За това настояха представителите на Камарата на строителите в България (КСБ) на среща с председателя на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в 48-ото Народно събрание инж. Коста Стоянов.

България е единствената държава без работеща методика – от това страдат и фирмите, и бюджета, ще пострадат и проектите. Нужна е политическа воля за индексирането, заявиха от Камарата.

От браншовата организация представиха и становището си относно насоките за кандидатстване по програмата за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд.

Според КСБ предложените максимални референтни стойности за строително-монтажни работи са недостатъчни за успешно достигане на заложените цели като постигане на клас на енергопотребление „В“ или по-висок и минимум 30% спестяване на първична енергия, използване на възобновяеми енергийни източници и др. И за да бъдат изпълнени целите е необходимо повишаване на стойностите с 80 лв./кв. м. като за сгради до 8 надземни етажа с жилищно предназначение да са 310 лв./кв. м., а за сгради над 8 етажа – 330 лв./кв. м. В противен случай, намалените референтни стойности биха довели до риска от намален обхват на дейностите, лошо качество и до компрометиране на устойчивото енергийно обновяване на жилищния сграден фонд, е становището на КСБ.

В срещата участваха инж. Илиян Терзиев, председател на УС на КСБ и членовете Любомир Пейновски, инж. Любомир Качамаков, инж. Благой Козарев и Савин Ковачев.

Related Articles

Нови компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас

Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас...

Община Видин подменя уличното осветление

Дейности за повишаване ефективността на осветлението и намаляване годишните разходи за електрическа енергия започват във Видин. Те ще се осъществяват по проект „Рехабилитация и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ