19 C
Пловдив
събота, април 27, 2024

Кметът Иван Портних: Отварянето на Варна към морето трябва да продължи

Отварянето на Варна към морето е цел, по която работим от години и е важно тя да бъде надграждана, коментира кметът Иван Портних.

Това включва реализирането на проекти, които включват създаването на зони за водни спортове, за културни събития, вело трасета и други.

„Във Варна всички улици водят към морето, затова в продължение на няколко години направихме основни ремонт на важни улици като бул. „Цар Освободител“ и част от бул. „Приморски“, улиците в Гръцката махала – „Осми ноември“, „Цар Симеон“, ул. „Колони“ пл. „Екзарх Йосиф“ – Шишковата градинка, Градската градинка, бул. „Борис I“, бул. „Сливница“, „Сан Стефано“ и ул. „Преслав“, коментира кметът и още:

„Предстои да реализираме проект за облагородяване на зоната около жп гарата, включително с изграждане на нова общинска автогара“, заяви Портних.

Отново с цел отваряне на града към морето, Община Варна работи и по две пристанища. В „Карантината“ в момента са възстановени проектните дълбочини, в които могат да влизат и акостират плавателни съдове с газене до 1.5 метра.

Панорамната площадка на пристанището пък е проектирана като зона от която могат да се изнасят концерти и други културни прояви.

За рибарското пристанище „Варна“ е приключена обществената поръчка за укрепване, предстои подписване на договор с избрания изпълнител и начало на дейностите.

„За отваряне на Варна към морето обърнахме специално внимание на двата крайморски парка. За „Аспарухов парк“, който е втората Морска градина на Варна, е готов паркоустройственият план.

Районът вече вдъхнови варненци, които създадоха нови културни събития, които се провеждат там, като Международният фестивал Q-Jazz Festival Varna, Фестивалът за късометражно кино „Карантината“, „Най-дългата вечеря“, „Фестивал на хвърчилата“, Рок фестивалът и други.

Морската градина бе включена в европейски проект, чрез който се ремонтираха част от алеите, възстановени са кътове за отдих и розариума, оформени са детски и спортни площадки. Предстои изграждане на подземен паркинг с 600 места край Двореца на културата и спорта, който ще гарантира за удобен достъп в парка, коментира кметът на Варна.

Related Articles

Подписват споразумения с общините за проекти за близо 36 млн. лв.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова започна подписването на споразумения за финансиране на обекти със средства от държавния бюджет по Инвестиционната...

Античният град Хераклея Синтика отвори врати за посетители

„Античният град Хераклея Синтика“ вече е отворен за посетители. Обектът е с впечатляваща визия, след като успешно се изпълни първият етап на проекта, изготвен...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ