24 C
Пловдив
четвъртък, юли 18, 2024

Кампания във Франция „Шофирай като жена!“

Това лято пътният трафик във Франция минава под мотото „Шофирай като жена!“. Кампанията за пътна безопасност набира скорост през юли и е активна особено през август, когато са ваканционните и отпускарски дни в страната на петлите и Айфеловата кула. „Да шофираш като жена означава най-вече едно – да останеш жив“- това е посланието на нестандартната кампания, пише Deutsche Welle.

На плакатите от кампанията са изобразени мъже, чиито лица се виждат само наполовина: млади и по-възрастни, с брада или без брада, хванали небрежно волана и излъчващи самоувереност, че държат всичко под контрол. Текстът към снимките обаче е шокиращ: „93% от алкохолизираните шофьори, замесени в произшествия, са мъже“. „84% от пътните произшествия с фатален край са причинени от мъже“, научаваме от друг плакат. А трети разкрива, че девет от всеки десет загинали млади шофьори са мъже.

Ето защо организацията „Victimes et citoyens“ („Жертви и граждани“) е решила да прибегне до настоящата кампания във Франция. Според инициаторите жените просто карат много по-внимателно и не се забъркват в неприятни ситуации на пътя. Статистиката за пътна безопасност го доказва.

Related Articles

Записват за курса „Шайо“ по опазване на недвижимото културно наследство

НИНКН и школата „Шайо“ - Париж канят архитекти с интерес към паметниците на културата да кандидатстват за специализирания курс по опазване на недвижимото културно...

Радомир инвестира близо 2 млн. лв. в ново улично осветление

Одобрен е проект за подмяна на уличното осветление на 29 села на територията на община Радомир, съобщи кметът Кирил Стоев пред БНР. Проектът е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ