14 C
Пловдив
събота, май 4, 2024

КАБ: Внасят в НС законопроект за електронно предаване на проекти

Внасят в Народното събрание прeдложения за промени в ЗУТ, които да регламентират електронно предаване на инвестиционните проекти. Инициативата е на група депутати, сред които арх. Йордан Терзийски и Божидар Божанов. Камарата на архитектите в България (КАБ) съдейства в процеса по разработване на предложенията, който стартира през юни 2023 година.

Промените въвеждат понятията „електронен подпис” и „електронен носител” в ЗУТ, което ще позволи изработването на система за електронно предаване в общините. КАБ ще настоява за достатъчно дълъг буферен период, през който по-малките общини да се подготвят технически за предстоящите промени.

Браншовата организация на архитектите прави постъпки за електронно предаване на проектите от години, тъй като България значително изостава с дигитализирането на архитектурно-строителния сектор. В Северна Македония например, електронното предаване на инвестиционните проекти отдавна е фактор за по-голяма прозрачност и привличане на инвестиции.

Електронното предаване няма да промени съдържанието и вида на чертежите, които се изискват, но вместо на хартиен носител те ще бъдат предавани под формата на pdf файл, подписан с електронен подпис. Целта на реформата е възложители и проектанти да могат да получат изходните материали електронно и да следят движението на проектите си в общината. Забележките към проекта също ще бъдат писмени, с което ще се намали рискът от корупция.

Предстои предложенията да бъдат разгледани от Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление към Народното събрание. При проведените до момента официални срещи всички политически партии са заявили пред КАБ принципно съгласие за въвеждане на електронното предаване на проектите.

Related Articles

От 2025 г. в София: Център за приемане на разнородни отпадъци във всеки квартал

Всички 24 района на София ще бъдат обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали. Тя ще бъде разширена с разполагане...

Добрият пример на Испания: Закон за качеството на архитектурата

Арх.Иняки Карнисеро представи нормативния документ на кръгла маса в София Новият испански Закон за качеството на архитектурата бе представен на кръглата маса „Практикуване на професията...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ