9 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

Инспектираха строежа с евросредства на модерна жп линия край Чирпан

Влаковете в участъка Пловдив- Бургас ще се движат със 145 км в час

Представители на Европейската комисия инспектираха напредъка по строително-монтажните дейности на ЖП линията Оризово-Михайлово, част от линията Пловдив-Бургас. Тя се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020 година“.

Ремонтните дейности в участъка стартираха през май 2021-ва година и са част от плановете за увеличаване на достъпността, бързината и екологията, към които се стреми ЕС при реализирането на мащабни проекти за реконструкция и модернизация на ЖП сектора в България.

Реконструираният участък край Чирпан е с дължина 37 километра и вече е изградена двойна железопътна линия по трасето. „Първо ще постигнем по-висока скорост на движение на влаковете – средната скорост на движение от Пловдив до Бургас ще бъде 145 км в час“, обяви и Иван Бакалски, ръководител на проект „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас“. Проектът предвижда изграждане на нов железен път, контактна мрежа и тунел с дължина 835 метра, както и ново приемно здание в гара Оризово и рехабилитация на съществуващата гара Чирпан.

Грижата за културното наследство е също част от съпътстващите дейности по оперативната програма. Край Чирпан са открити шест археологически обекта от различни епохи, които са проучени от археолозите.

„Те датират от от VI-то хилядолетие преди Христа до 14 век от новата ера, тоест от времената на Второто българско царство“, обясни археологът Петър Лещаков.

При ремонтите на гара в Стара Загора пък бе открита капсула на времето, вградена в строежа на сградата преди повече от 40 години. Тя ще бъде запазена и върната на мястото си с ново послание към бъдните поколения.

Related Articles

Втори сме по ръст на цени на жилищата в ЕС

На фона на охлаждането на имотния пазар в редица европейски държави у нас цените на имотите продължават да растат. Според Евростат България е на...

Първата градска градина в България, създадена 1878 г. в Пловдив, грейва след основен ремонт

От 19 до 21 април ще бъдат празниците за официалното откриване на обновения парк Церемонията по откриването на обновения парк в Пловдив, който е Първата...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ