15 C
Пловдив
събота, април 27, 2024

Изграждат Международно училище за кулинарни изкуства и традиционни занаяти в с. Голяма Желязна

В троянското село Голяма Желязна започна строителството на Международно училище за кулинарни изкуства и традиционни занаяти. Инициативата “Шарена Задруга” беше обявена още преди година и привлече силен интерес и положителен отзвук не само в региона, но и в цялата страна. Мащабният проект се реализира от Крафт Хъб ЕООД.

Предвидено е на територията на кампуса да бъдат възстановени исторически сгради, които да превърнат мястото в стратегически център за кулинария и занаят. Бъдещото Международно училище ще се реализира в партньорство с едно от най-старите учебни заведения по гастрономия в Европа – Ferrandi, като акцент в програмите ще бъдат хлебарство, сладкарство, регионална и френска кухня. Планът предвижда да се съхранят ключови елементи от архитектурата и интериора на училището и сградата да бъде възстановена според първоначалния й вид. Проектът ще се развива на етапи, като в първия ще се извърши реконструкция на кулинарното училище. Като следваща стъпка ще бъде преобразена и старата селска баня, която ще се превърне в училище за занаяти с работилници по дърво, керамика, традиционен текстил и иконопис.

“Основно предизвикателство пред нашите архитекти и строители е това как да запазят максимално облика на сградите и техния автентичен вид. Въвеждаме съвременни и модерни нотки при използването на иновативните похвати, за да бъдем енергийно ефективни, устойчиви и технологични. Надяваме се да можем да създадем пространство, в което да срещнем минало и бъдеще – място, където традициите стават бъдеще”, сподели Росица Мутафчиева, една от основателките на инициативата .

Строителната компания, която се е ангажирала с изпълнение на проекта е Едерисел Билдинг ЕООД. Архитектурното студио е VA Studio.

Екипът, включващ ръководители, строители, архитекти, Донка Михайлова – кмет на Община Троян, зам. кмета – инж. Николай Райковски, Борис Бояджиев – Директор на дирекция „Общинска собственост и икономика“ и кмета на с. Голяма Желязна – Виолета Стоянова, е събрал мечтите и пожеланията ни в традиционен глинен съд, засявайки дърво над него.

Очаква се строителните дейности да завършат през есента на 2025 година, когато в училището отново ще удари първият звънец.

Related Articles

Изложба за историята на храм „Св. Димитър“ и благородното дело на пловдивските Димитровци

Изложба, посветена на храм „Свети Димитър“ може да бъде разгледана от днес в централното фоайе на Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив. Манастирският комплекс...

Античният град Хераклея Синтика отвори врати за посетители

„Античният град Хераклея Синтика“ вече е отворен за посетители. Обектът е с впечатляваща визия, след като успешно се изпълни първият етап на проекта, изготвен...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ