13 C
Пловдив
петък, май 3, 2024

Избраха победителя в конкурса за Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора

Българо германското NAS Studio спечели първото място в Международния архитектурен конкурс за идеен проект за Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора. Победителят получава 10 000 лв. и ще бъде поканен да изработи технически и работен инвестиционен проект, както и да извърши авторски надзор за изграждане на новата сграда.

На второ и трето място се класираха Vaal Studio (Великобритания) и студио Sooda+Architecture to MORE (България)

Държавният куклен театър в Стара Загора и Министерството на културата с подкрепата на Община Стара Загора проведоха конкурса, в който участваха архитекти от над 30 страни от всички континенти.Международно жури с членове от Румъния, България, Швейцария, Полша и Унгария избра трите най-добри проекта.

Новият експериментален център за куклено изкуство в е проектиран като съвременно пространство в пряка връзка със съществуващия театър, създавайки хармоничен ансамбъл. Компактният обем и функционалната организация на пространствата позволяват удобна и рентабилна поддръжка. Основната зала за представления е проектирана във вътрешността с височина 11 и дължина 26 метра по протежение на улица „Цар Иван Асен II“, следвайки ориентацията на съществуващата театрална зала.

Ще има голямо и привлекателно фоайе като нов главен вход на театъра, както и голям вътрешен двор между новата и съществуващата сграда. Новият театър не скрива съществуващата сграда, а се разполага леко до нея, като уважава съществуващите исторически пластове.

Достъпът до помощните помещения е откъм „Цар Иван Асен II“. Голям асансьор свързва приземния етаж с подземния, където се намират складовите помещения и репетиционното пространство. Дворът е сърцето на сградата. Той може да побере до 100 души за събития на открито и да се отвори изцяло към фоайето благодарение на сгъваемите прозорци. Сцената за представленията може да бъде разположена на различни места в зависимост от нуждите на артистите.

В новата сграда ще се прилагат иновативните технологии за устойчива сграда: на покрива ще бъдат монтирани фотоволтаични панели, част от покрива ще бъде оформен като зелен, дебел изолационен слой и вентилируема фасада ще позволят минимално разсейване на топлината от сградата, а дъждовната вода ще се събира и преизползва.

ПАРАМЕТРИТЕ

Озеленена площ: 470 кв. м

Общ обем на сградата: 8 800 м3

Общ надземен обем: 5 850 m3

Общ обем под земята: 2 950 m3

Related Articles

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

От Общината призовават: Подкрепете проекта, като попълните анкета! Има шанс в Бургас да бъде изграден супер модерен студентски кампус, информират от администрацията. Проектът за Кампуса...

Подписват споразумения с общините за проекти за близо 36 млн. лв.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова започна подписването на споразумения за финансиране на обекти със средства от държавния бюджет по Инвестиционната...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ