12 C
Пловдив
петък, май 3, 2024

ЗУТ предвижда: Край на бетона по морските плажове

На “Иракли”, “Кара дере” и “Корал” изграждане на туристически обекти или други сгради ще бъде напълно невъзможно. Строежите до брега на зелените плажове, които са за природосъобразен туризъм, ще бъдат изцяло забранени, независимо дали вече има влезли в сила общи или устройствени планове. Това предвиждат приети на първо четене промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), които предстои да бъдат гласувани и на второ четене, пише Труд бг.

Сред плажовете за природосъобразен туризъм са “Иракли”, “Кара дере” и “Корал”, зад които изграждане на туристически обекти или други сгради няма да се разрешава.

Разстоянието, зад което строителните дейности зад тези плажове ще бъде забранено, е 500 метра. С промените в закона се завишават и санкциите за незаконно поставяне на преместваеми съоръжения, като изграждане на временни заведения или поставяне на сергии на плажовете и прилежащата им акватория.

Вместо строителният министър вече министърът на туризма ще одобрява схемите за поставяне на бараки и сергии край плажовете, след което на тяхна база главните архитекти ще могат да издават съответните разрешения.

Related Articles

КАБ въвежда електронни административни услуги до края на годината

Камарата на архитектите в България започва въвеждане на изцяло електронни административни услуги. Предвижда се до края на годината да има възможност за онлайн кандидатстване...

Метрото ще се разшири с две станции в „Люлин“

Обявена е процедура за избор на строител Дружеството на Столична община "Метрополитен" обяви процедура за избор на строител на следващите две станции на метрото. Те...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ