11 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

За 22 септември: Екскурзоводски тур „По стъпките на българската държавност” в Търново

Екскурзоводски тур „По стъпките на българската държавност” ще е част от акцентите в програмата на Велико Търново, посветена на 114 години от обявяване на Независимостта на България.

Любителите на историята от всички възрасти ще тръгнат в 10:00 часа на празничния ден – 22 септември от църквата-музей „Св. Димитър Солунски”, ще преминат през църквите „Св. 40 мъченици” и „Св. св. Петър и Павел”, след което през Асеневата порта ще стигнат до Пирамидата на Независимостта на крепостта „Царевец“. Всяка една от спирките ще бъде съпроводена с беседа от специалистите към Регионалния исторически музей.

Тази година в традиционната разходка с беседи няма да бъде включен Музей „Възраждане и Учредително събрание“ заради ремонтни дейности, но гостите ще могат да се присъединят към празничното шествие от Царевец до паметника „Майка България”, където ще бъдат поднесен благодарствен венец.

Празничният ден ще завърши с аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина” и илюминации.

Related Articles

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в „Сарафово“

Съоръжението ще заработи в началото на месец май Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка, която се намира в местността Ъгъла в квартал „Сарафово“. Това е част...

НКЖИ и БДЖ прехвърлят имоти в полза на община Пловдив

Кметът на Пловдив Костадин Димитров подписа споразумението с НКЖИ за прехвърляне на имоти от държавната компания в полза на община Пловдив. Допълнителното споразумение е гласувано...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ