15 C
Пловдив
петък, май 3, 2024

Започна ремонт на знакова къща в Стария Пловдив

Започна дългоочакваният ремонт на една от емблематичните къщи в Стария Пловдив – къщата на Невена Атанасова, позната повече като Къщата с ангелите. Тя е паметник на културата и е наречена така заради композицията с ангели на втория етаж на сградата.

Около 400 000 лева са средствата за строително-ремонтните и реставрационни дейности, като проектът трябва да приключи до края на годината, информират от Община Пловдив.

През 2021 година къщата е предоставена от Община Пловдив на Регионален етнографски музей – Пловдив за безвъзмездно ползване. Тя се намира на ул. „Съборна № 20“ и назад в годините е била използвана за хостел. Проектът за промяна на предназначението е одобрен от НИНКН.

След проведена обществена поръчка предстои сградата да бъде преустроена във филиал на Етнографския музей.

„С тази сграда, която е на 4 етажа, решаваме проблема с фондохранилището, на етаж и половина ще има нова експозиция, ще има и музеен образователен център. Успяхме да изготвим проект и ще върнем стария вид на къщата“, коментира директорът на Регионалния етнографски музей в Пловдив Ангел Янков.

Related Articles

Метрото ще се разшири с две станции в „Люлин“

Обявена е процедура за избор на строител Дружеството на Столична община "Метрополитен" обяви процедура за избор на строител на следващите две станции на метрото. Те...

КАБ въвежда електронни административни услуги до края на годината

Камарата на архитектите в България започва въвеждане на изцяло електронни административни услуги. Предвижда се до края на годината да има възможност за онлайн кандидатстване...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ