16 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Започна консервацията и реставрацията на моста на Колю Фичето край Бяла

Съоръжението е паметник на културата от национално значение

С официална първа копка стартира работата по реставрацията на моста на Кольо Фичето край Бяла, Русенско. Каменният мост е построен преди над 150 години, а последният му ремонт е отпреди 100 години, когато при наводнение са отнесени част от колоните му. Дейностите се изпълняват от фирма „Трейс“ след обществена поръчка от 2021г. Проектът предвижда работа по дънния праг на моста над река Янтра, който да успокои евентуално повишаващи се води. Съоръжението ще бъде укрепено и възстановено в целия му мащаб, ще бъде изграден съвременен туристически център с музей и ресторант, а скулптурата на майстора ще бъде преместена на видно място и осветена.

Мостът е с дължина 276 м, ширина – 9,5 м и е единственият прав мост у нас от онова време. Има 13 подпорни стълба и 14 полукръгли свода с 12-метрови отвори, наподобяващи прозорци. Носещите стълбове са украсени със символни склуптури на грифон, лъв, нимфа, лебед. Мостът е направен от дялан камък от местен варовик и варов хоросан.

ИСТОРИЯТА

Мостът на Колю Фичето над река Янтра или Беленският мост, както още е известен, се намира на един километър северно от русенския гр. Бяла. Той е проектиран и изграден между 1865 г. и 1867 г. по нареждане на валията на Дунавския вилает Мидхат паша. Историята говори, че за изработването на проекта на моста е организиран конкурс между полския инженер Людмил Рола и българския възрожденски майстор. Колю Фичето създава макет от восък, за да изчисли необходимите разходи и успява да спечели конкурса, предлагайки по-разумна цена. Това е единствения обект, на който инженерът прави макет.

С течение на времето състоянието на моста се влошава. Настоящата разработка обхваща моста и частично зоната при двата бряга около него, както и връзка с път I-5. Освен укрепване на съоръжението, мостът ще бъде възстановен в цялостния му мащаб. Ще бъдат подобрени прилежащата инфраструктура и достъпът до съоръжението. Проектанти са „Инжпроект“ ООД.

Визуализация: „Инжпроект“, идеен проект

Related Articles

Благоустрояват междублокови пространства в Бургас

Започнаха дейности за благоустрояване на пространствата около блокове 107, 108, 109 и 112 в к-с „Меден рудник“ в Бургас. Те са част от общинската...

До 15-и май започва ремонтът на Дюлинския проход

До 15-и май ще започне ремонтът на 34 км от III-906 през Дюлинския проход. Трасето, което ще се рехабилитира, е между с. Старо Оряхово...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ