3 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

Започва строителството на газовата връзка между България и Сърбия

Започва строителството на междусистемната газова връзка България-Сърбия на българска територия. В церемонията, която ще даде начало на изграждането на интерконектора, ще участват президентите на България Румен Радев и на Сърбия Александър Вучич, министрите на енергетиката на двете страни Росен Христов и Дубравка Дедович, кактко и изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов.

Интерконекторът между България и Сърбия е ключов за региона, сред газовите проекти от интерес за Европейския съюз, а строежът е финансиран и от Механизма за свързване на Европа. Очаква се изграждането на газовата връзка да разнообрази източниците и маршрутите на доставка на синьо гориво за държавите в региона, и да осигури достъп на Сърбия до природен газ през Южния газов коридор и терминала за втечнено синьо гориво край гръцкия град Александруполис.

Газопроводът е с обща дължина 170 километра. 62 километра от тях са на българска територия. Строежът на трасето в Сърбия започна преди година и се очаква то да бъде готово тази есен.

До края на 2023 година се очаква да бъде завършен и българският участък. Той започва от Нови Искър край София през Перник до Калотина и продължава на сръбска територия до Ниш. Очаква се капацитетът на газовата връзка да бъде милиард и 800 милиона кубически метра синьо гориво годишно с възможност и за реверсивен поток.

Според прогнозите разходите за изграждането на газовата връзка на българска територия ще бъдат над 76 милиона евро. Средствата ще бъдат осигурени чрез безвъзмездно финансиране по европрограми, държавно гарантиран заем до близо 50 милиона евро и собствен капитал на дружеството „Булгартрансгаз“.

Related Articles

Пускат билети за празничната теснолинейка на 3 март

ще пътува от гара Септември до Якоруда и от Якоруда до гара Септември за отбелязване на Националния празник за освобождението на България...

Обсъждат концепцията за интегрирано териториално развитие на Лом, Димово и Оряхово

На 23 февруари в Лом ще се проведе обществено обсъждане на концепцията за интегрирано териториално развитие на Лом, Димово и Оряхово. Срещата се организира...

Община Троян с 4 нови проекта

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ