16 C
Пловдив
вторник, април 30, 2024

Започва оценката на Westinghouse за VІІ блок на АЕЦ „Козлодуй“

Договорът за потенциално изграждане на VІІ блок на АЕЦ „Козлодуй“ с технологията AP- 1000 започва да се изпълнява, съобщиха от „Уестингхаус Електрик“ (Westinghouse Electric).

Старши вицепрезидентът на корпорацията Илайъс Гидиън и шефът на „АЕЦ Козлодуй Нови мощности“ Валентин Илиев са подписали договора още през април, документират със снимка „Уестингхаус“, но сделката се обявява официално сега.

Договорът е за предварителни инженерни дейности за изграждане на нов реактор с технологията AP-1000 на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ при максимално използване на наличната там инфраструктура. Документът е подписан през април със специално създаденото за реализацията на проекта дъщерно дружество на ядрената централа – „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“, но се обявява публично сега.

Технологията за ядрени реактори AP1000 от поколение III+ е единствената в света с напълно пасивни системи за безопасност, с модулен дизайн на конструкцията, която е и с най-ниския въглероден отпечатък за един Mwe, се допълва в официалното съобщение по темата.

Вече има изградени два такива реактора на площадката на АЕЦ „Вогъл“ в Джорджия, САЩ, и четири такива в Китай, където се изграждат и шест нови по тази технология. Наскоро Полша също избра технологията AP-1000 за своята програма за ядрена енергия.

Related Articles

Изградиха „Зелен коридор на здравето“ в столичен квартал

Приключи проектът за достъпна градска среда „Зелен коридор на здравето в „Надежда“, реализиран в рамките на проект URBiNAT. Целта на проекта е да насърчи...

Още една стъпка към изграждането на ново училище в Бургас

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище в града. То ще бъде в квартал “Крайморие” и ще е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ