12 C
Пловдив
събота, май 4, 2024

Зам.-министър Ангелина Бонева: Зелените инвестиции – мотор за развитие на регионите

„Зелените инвестиции са ключови за регионалното развитие и на териториално ниво могат да се превърнат в мотор за икономически ръст и инвестиции“. Това каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева по време на третото заседание на Комитет за наблюдение на Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г.

Беше отчетено, че по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. е достигнато почти 100% договаряне и се работи за пълно усвояване на средствата в оставащите 6 месеца до края на 2023 г.

По приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ са подобрени условията за образование в над 200 училища на територията на 36-те големи града, подобрени са енергийните характеристики на инфраструктурата на големите градове, като до момента са реализирани проекти в 33 обществени сгради – РПУ, РСПБЗН, общини и др., както и в 182 жилищни сгради, включващи 2668 домакинства.

Обновена е градската и зелена инфраструктура в 36 големи града, като са реализирани 53 проекта с обща рехабилитирана площ от над 4 млн. кв. м.

По отношение на социалната инфраструктура са подобрени 19 обекта – Центрове за обществена подкрепа, кризисни центрове, центрове за временно настаняване и др. На почти 113% е постигнат индикатора за изпълнение за рехабилитирани жилища в градските райони. Със средствата по програмата са създадени над 710 социални жилища, от които облагодетелстваното население възлиза на над 1400 души.

По Приоритетна ос 3 „Регионална образователна инфраструктура“ са подобрени условията за образование в над 50 професионални гимназии на територията на цялата страна и е модернизирана инфраструктурата на 11 висши училища в България.

По четвъртата Приоритетна ос „Регионална здравна инфраструктура“ са осигурени 357 оборудвани линейки за спешните медицински центрове в страната.

В ход е изпълнението на проекта за „Осигуряване на въздушни превозни средства за реакция при спешни медицински състояния“. Сключен е договор с изпълнител и се очаква предаването на хеликоптера на възложителя – Министерство на здравеопазването, да се осъществи през м. декември 2023 г.

По отношение на новия програмен период година беше проведена партньорска дискусия за напредъка на изменението на Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. за включването на новите два приоритета за справедлив преход и обхвата на предложените възможни инвестиции.

„Това е ключов инструмент, който ще ни помогне по пътя към постигане на целите на Зелената сделка“, заяви Агнес Монфре. „Радваме се, че Управляващият орган е по-активен, напредъкът е значителен, но трябва много сериозно да бъде ангажиран всеки заинтересован от процеса“, допълни тя, като накрая предупреди, че сроковете за оставащата за работа са критично кратки.

Заместник-министър Ангелина Бонева увери, че има политическа воля този въпрос да бъде поставен и с партньорството на всички заинтересовани страни да се стигне до национално, консолидирано решение на България най-късно до септември, за да може страната ни да се възползва от средствата по Фонда за справедлив преход, които са в размер на 1,1 млрд. евро.

Related Articles

Етнографският музей в Стария Несебър с нов облик

Приключи ревитализацията на Етнографския музей в Стария Несебър. Ремонтът на вътрешните пространства е извършен по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Отпуснатата финансовата помощ...

Добрият пример на Испания: Закон за качеството на архитектурата

Арх.Иняки Карнисеро представи нормативния документ на кръгла маса в София Новият испански Закон за качеството на архитектурата бе представен на кръглата маса „Практикуване на професията...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ