27 C
Пловдив
неделя, юли 14, 2024

Завърши ремонтът на каскадата „Белмекен – Сестримо – Момина клисура“

Официално приключи ремонтът на ВЕЦ „Сестримо“. С това се отбелязва и финалът на рехабилитацията на цялата каскада „Белмекен–Сестримо–Момина клисура“.

ВЕЦ „Сестримо“ е част от най-голямата на Балканите каскада „Белмекен-Сестримо-Момина клисура“. Уникалният проект включва три язовира, два дневни изравнителя и четири водни електрически централи. Те са обвързани чрез сложна мрежа от напорни тунели, тръбопроводи, каптажи и канали.

Рехабилитацията на хидроагрегат -1 във ВЕЦ „Сестримо“ и хидроагрегат- 5 в ПАВЕЦ „Белмекен“ започна миналата година. Церемонията по приключването на рехабилитацията в ПАВЕЦ „Белмекен“ бе в началото на тази година, а сега се отбелязва успешното завършване на всички възстановителни етапи на каскадата.

Това ще гарантира добрата работа на всички централи в съоръжението 15 години напред, което е от ключово значение за електроенергийната ни система.

Related Articles

Възможност за участие в конкурса ,,Достъпен град“ за 2025 г.

Конкурсът за наградата "Достъпен град" за 2025 г. вече е отворен за кандидатстване. С нея се отличават градове, които полагат резултатни усилия, за да...

Кампания във Франция „Шофирай като жена!“

Това лято пътният трафик във Франция минава под мотото „Шофирай като жена!“. Кампанията за пътна безопасност набира скорост през юли и е активна особено...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ