16 C
Пловдив
събота, април 27, 2024

ЕК одобри Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г.

Над 3,6 млрд. лв. ще бъдат вложени за развитие на българските общини

Европейската комисия одобри Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г., управлявана от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В периода на изпълнение ще бъдат инвестирани над 3,6 млрд. лв. за развитие на българските региони. Предвидени са инициативи за градско инфраструктурно развитие с акцент „зелени инвестиции“ на териториите на 10-те най-големи града в България, както и проекти за интегрирано териториално развитие в регионите за планиране от ниво 2.

Набелязаните мерки надграждат резултатите по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. и са приоритетно насочени към интегрирани териториални инвестиции за обновяване и модернизация на пътна, образователна, здравна, икономическа, социална и културна инфраструктура, енергийна ефективност и устойчива градска мобилност, развитие на туризъм и спорт, подкрепа за зелена градска среда и привлекателни обществени пространства. За постигане на интегриран ефект допълващо финансиране ще осигуряват още пет от одобрените програми за България. Те са в областта на развитие на човешките ресурси, образование, наука, конкурентоспособност и околна среда.

Програмата се основава на подхода „отдолу-нагоре“ и търси засилен междусекторен и междуинституционален диалог и координация, както и укрепване на местния и регионален капацитет за управление и инвестиране на средствата от ЕС. За реализация на проектите ще бъде важно създаването на успешни партньорства между различни заинтересовани страни на местно ниво – публичен, частен сектор и неправителствени организации.

Related Articles

Пускат обществената поръчка за изпълнител на новата библиотека на Варна

Открива се процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на новата Градска библиотека на Варна, информират от администрацията. Актуализирана е количествено-стойностната...

Подписват споразумения с общините за проекти за близо 36 млн. лв.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова започна подписването на споразумения за финансиране на обекти със средства от държавния бюджет по Инвестиционната...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ