16 C
Пловдив
неделя, май 5, 2024

Евростат: България е на второ място в ЕС по скок на цените на жилищата

България е на второ място в ЕС по скок на цените на жилищата, сочат новите данни на европейската статистическа агенция Евростат. Цените на жилищата в Европейския съюз са се увеличили с 0,3 на сто през тримесечието април-юни, отнесено към предходното, първо тримесечие на 2023 г. В България, според предварителни оценки на Евростат, жилищните цени са скочили с 4,3 на сто през второто тримесечие на 2023 г. спрямо първото тримесечие, когато нараснаха с 1,6 на сто. Това отрежда на страната ни второто място сред страните от ЕС по най-голям тримесечен ръст на жилищните цени, като с повече те са поскъпнали само в Латвия (+5,1 на сто).

През предходното, първо тримесечие, отново на тримесечна основа, страната ни делеше със Словения петото място сред членките на ЕС с най-голямо повишаване на жилищните цени.

На годишна база през тримесечието април-юни 2023 г. родните жилища са поскъпнали с 10,7 на сто. Сред членките на ЕС по-значителен ценови ръст за този период е отчела само Хърватия (13,7 на сто).

Related Articles

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

От Общината призовават: Подкрепете проекта, като попълните анкета! Има шанс в Бургас да бъде изграден супер модерен студентски кампус, информират от администрацията. Проектът за Кампуса...

На мястото на бившия Мавзолей в София – временна арт инсталация

В зоната ще се организират тематични публични събития Инсталацията на художника Красимир Терзиев „Между миналото, което е на път да се случи, и бъдещето,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ