11 C
Пловдив
сряда, април 24, 2024

Драстичен спад на българския оптимизъм в навечерието на Новата година

Рязък спад на оптимизма в навечерието на 2023-а година сред българите, отчитат социолози. В края на 2022 бележим срив от 20 процентни пункта, в сравнение с миналия декември. Това показва последното социологическо проучване агенция „Алфа рисърч“, което изследва оценката на българите за годината и очакванията за Новата 2023-та.

Помолени да назоват с една дума очакванията си за новата година, 38% от българите избират думата НАДЕЖДА, 24% – ТРЕВОГА 21% – ОПТИМИЗЪМ, 7% – СТРАХ.

Ако негативните очаквания на лично и глобално ниво за перспективите пред света са между 27% и 50%, то очакванията за страната бият рекорд по песимизъм – 58% очакват 2023 г. да бъде по-лоша, едва 18% се надяват на цялостно позитивно развитие.

64% са на мнение, че икономическата ситуация у нас се влошава, което заедно с политическата криза, поражда всеобщо споделен обществен песимизъм, който чертае бъдеще на късите хоризонти.

Около една трета от българите обаче споделят и оптимистични очаквания. 34% се надяват България да започне да излиза от кризите, 32% – да се увеличат доходите и жизнения стандарт.

Настоящото национално представително проучване е част от регулярния мониторинг на Алфа Рисърч. Проведено е в периода 1 – 13 декември 2022г., сред 1023 пълнолетни граждани от цялата страна, чрез пряко стандартизирано интервю с таблети. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка с квота по пол, възраст, образование. Публикувано е на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства.

Related Articles

Благоустрояват междублокови пространства в Бургас

Започнаха дейности за благоустрояване на пространствата около блокове 107, 108, 109 и 112 в к-с „Меден рудник“ в Бургас. Те са част от общинската...

Нова детска градина в кв. „Малинова долина“ в София отвори врати

Започнаха заниманията на децата в четири групи в новата детска градина в кв. "Малинова долина" в София. Тя е реализирана върху общински имот с...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ