13 C
Пловдив
петък, май 3, 2024

До 50 млн. лв. държавна помощ за транспортния бранш

Транспортните предприятия ще получат до 50 млн. лв. държавна помощ. Тя е по мярката „Помощ в подкрепа на разходи за стабилизиране на транспортния отрасъл в Република България“, одобрена от правителството.

Средствата ще бъдат отпуснати по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството след преструктуриране на разходи или трансфери по централния бюджет за 2024 г.

Целта е да се подпомогне транспортният бранш в страната, който търпи значителни щети от 2020-та година насам заради световната пандемия от коронавирус, войната в Украйна, глобалните промени в търговските пътища, увеличението на цените на горивата и необходимостта от преориентиране на транспортните маршрути. Всичко това води до повишени оперативни разходи за фирмите.

Приетото от Министерския съвет постановление предвижда помощта да се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства до 4 млн. лв. на транспортни предприятия, които притежават лиценз за превоз на товари. Размерът ѝ ще се определя на базата на пропорционално разпределение, като за база се използват платените през 2023 г. тол такси от автомобили над 3,5 тона.

Предприятията трябва да подават до Агенция „Пътна инфраструктура“ информация за общата сума на платените от тях тол такси за календарната 2023 г. и заявление за подпомагане по образец.

Related Articles

Община Габрово с кампания „Да превърнем сивото в зелено“

Стартира кампанията на Община Габрово „Да превърнем сивото в зелено” за 2024 г., която се осъществява чрез публично-частни партньорства с гражданите. Чрез инициативата се...

Изграждат BUS лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий“

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ