15 C
Пловдив
петък, май 3, 2024

Домът на учителя в Русе става Международен младежки център

Реставрация на сградата ще промени и облика на главната пешеходна улица в Русе

Община Русе получи покана за сключване на договор за изграждане на Международен младежки център – Русе в сградата на бившия Дом на учителя на ул. „Александровска“ 29. Дейностите ще се финансират по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Целта на проекта е да предостави на младите хора разнообразни дейности, както и цялостни услуги в помощ на личностното им развитие и пригодността им към заетост.

Предвижда се бъде извършен основен ремонт на сградата, както и вътрешно реновиране и преустройство. Ще бъде закупено нужното съвременно и мултифункционално обзавеждане и оборудване, което да отговаря на нуждите на младите хора. Сградата ще бъде пригодена за използване и от лица с физически увреждания.

Ще бъдат обособени стаи със самостоятелен санитарен възел, няколко зали за обучения, срещи, арт занимания, библиотека, съблекални, рецепция, бар.

Ще се оформи и дворно пространство за отдих и провеждане на събития на открито.

Сградата е архитектурен паметник на културата, като фасадата ѝ е с богата украса от декоративни первази и орнаменти. След реставрацията ѝ ще се промени и обликът на главната пешеходна улица в Русе.

Проектът ще бъде финансиран по процедура № BG-RRP-1.008 „А1 Младежки центрове (в областните градове)“ по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), като общият размер на допустимите разходи по инвестицията е малко над 4 милиона лева.

Related Articles

Представят резултатите от проекта за нов затвор в с. Самораново

На 29 април представят резултатите по проекта за новия затвор, който се изгражда край дупнишкото с. Самораново. Той е на стойност около 35 млн....

През тази година: Ремонтират знакови сгради в Стара Загора

Знакови сгради в Стара Загора ще подлежат на ремонт през тази година. Това стана ясно по време на пресконференция дадена от кмета на общината...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ