23 C
Пловдив
понеделник, май 6, 2024

Детска градина в Ямбол ще използва геотермална енергия за отопление

Официална церемония за започване на строително-монтажните работи по проект „Изграждане на нова инсталация за използване на геотермална енергия за отопление и охлаждане в сградите на Детска градина „Слънце”, гр. Ямбол” ще се състои на 27.02.2023 г., понеделник, от 11:00 часа.

Проектът е на стойност 812 860,86 лв., разпределена като безвъзмездна финансова помощ в размер на 734 000,00 лв. и собствен финансов принос от 78 860, 86 лв. Целта е да се приложат мерки за подобряване на енергийната ефективност в сградите на ДГ „Слънце“ – град Ямбол, чрез използването на енергия от възобновяеми източници. Технологичното обновяване и модернизиране на сградите ще подобри условията в детската градина, което от своя страна ще допринесе и за повишаване на качеството на предлаганата образователна услуга. Срокът за изпълнение на проекта е 18 месеца.

В рамките на проекта ще бъдат извършени инвестиции за енергийна ефективност чрез използването на енергия от възобновяеми енергийни източници и по-конкретно от геотермална енергия за отопление и охлаждане в двете сгради на Детска градина „Слънце“. За повишаване ефективността на топлоснабдяването и намаляване разходите на енергия за отопление и битово горещо водоснабдяване ще бъде извършена смяна на горивната база и внедряване на ВЕИ като основен източник на топлинна енергия, чрез геотермална термопомпена инсталация. Тя ще осигурява нуждите на сградите за поддържане на нормативни стойности на микроклимата през отоплителния и охладителен период, както и за битово горещо водоснабдяване през отоплителния и преходните сезони. За осъществяване на ефективен мониторинг се предвижда внедряване на система за мониторинг на потреблението на енергия.

Related Articles

Етнографският музей в Стария Несебър с нов облик

Приключи ревитализацията на Етнографския музей в Стария Несебър. Ремонтът на вътрешните пространства е извършен по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Отпуснатата финансовата помощ...

КАБ въвежда електронни административни услуги до края на годината

Камарата на архитектите в България започва въвеждане на изцяло електронни административни услуги. Предвижда се до края на годината да има възможност за онлайн кандидатстване...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ