27 C
Пловдив
вторник, май 7, 2024

Готви се повишение на данък сгради до 65%

Данък сгради ще нарасне с до 65% от началото на следващата година. Домакинствата вероятно ще плащат и по-висока такса смет, ако парламентът одобри промените в Закона за местните данъци и такси, които са приети от Министерски съвет, пише „Труд“.

За апартамент в центъра на София от 80 кв. м. общата сума на данък сгради и такса смет може да нарасне до 612 лв.

Данък сгради и такса смет се определят според данъчната оценка на жилищните имоти. Самата данъчна оценка на къщите и апартаментите се пресмята по формула според базисната данъчна стойност на 1 кв. метър в левове, площта на имота и коефициенти за местоположение, инфраструктура, индивидуални характеристики, височина и овехтяване.

Приетите от Министерски съвет промени в Закона за местните данъци и такси предвиждат на всеки две години да се променя данъчната оценка на жилищата. Промените са поискани от общините и в парламента са внесени предложените от тях тестове, обясни министърът на финансите Асен Василев.

Такса смет за бита в момента се определя на база данъчната оценка на имотите.

Предвижда се при промяна на цените на жилищата с над 10% за две последователни години от следващата година базисната данъчна стойност на квадратен метър да се актуализира според данните на Националния статистически институт за движението на цените. Наред с това, при отчетена промяна на цените и на регионално ниво да се актуализира и коефициентът за местоположение във формулата за определяне на данъчната оценка.

Такса смет в момента също се определя според данъчната оценка на имотите. Планирано е таксата за събиране на отпадъци да се определя според количеството изхвърлени боклуци от домакинствата или според броя на хората, които живеят в един имот. Но тази промяна вероятно няма да стане преди началото на 2025 г.

Related Articles

Изграждат BUS лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий“

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението...

Инвестират близо 16 млн. лв. за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ