15 C
Пловдив
петък, май 3, 2024

В Русе пристигнаха първите еко тролейбуси от Чехия

Те се движат изцяло с електроенергия и гарантират нулеви вредни емисии

В Русе пристигнаха първите нови тролейбуси на „Общински транспорт“ ЕАД, произведени в Чехия. В рамките на един месец ще бъдат доставени 15 модерни возила, които се движат изцяло с електроенергия и гарантират нулеви вредни емисии.

Предстои тролейбусите да получат лиценз и застраховка, за да могат да бъдат въведени в експлоатация. Те са с капацитет от 90 места, 35 от които седящи. Предвидено е и място за хора с увреждания. Оборудвани са с рампа за инвалидни колички, която ще може да бъде използвана и от родители с малки деца.

С новите 15 тролейбуса общинският автопарк ще разполага вече с 96 превозни средства, като за 4 години техният брой се е увеличил почти тройно. В момента „Общински транспорт“ набира шофьори, които ще могат да обезпечат всички градски линии. Служителите вече работят с по-високи възнаграждения, отговарящи на актуалната икономическа ситуация в страната.

Чрез извеждането от употреба на 20 дизелови автобуса и замяната им с нови електрически автобуси се очаква да бъдат спестени значително количество фини прахови частици /ФЧП/. Замяната на 15 тролейбуса, произведени между 1982 и 1984 г., с нови, ще подобри енергийната ефективност на градския транспорт. По този начин проектът ще допринесе за постигане на Специфична цел 1 „Намаляване замърсяването на атмосферния въздух чрез понижаване количествата на ФПЧ10/NOx“ по Приоритетна ос 5 „Подобряване качеството на атмосферния въздух“ на ОПОС 2014-2020 г.

Related Articles

Изградиха „Зелен коридор на здравето“ в столичен квартал

Приключи проектът за достъпна градска среда „Зелен коридор на здравето в „Надежда“, реализиран в рамките на проект URBiNAT. Целта на проекта е да насърчи...

Подписват споразумения с общините за проекти за близо 36 млн. лв.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова започна подписването на споразумения за финансиране на обекти със средства от държавния бюджет по Инвестиционната...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ