15 C
Пловдив
петък, май 3, 2024

В началото на 2024-та: Обявяват приоритетните проекти по Програма „Развитие на регионите“

Очаква се в началото на следващата година да стартира приемът на конкретни проекти по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. (ПРР), управлявана от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Европрограмата е от изключително значение за инвестициите за развитие на населените места в страната и подкрепата на местните власти и общности. Това стана ясно по време на 4-тото заседание на Комитета за наблюдение на програмата, което се проведе в хибриден формат в София.

„Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. се изпълнява в срок“, отбеляза при представянето на напредъка ѝ Ивайло Стоянов – началник на отдел „Стратегическо планиране и програмиране“ в МРРБ. Той напомни, че програмата е била одобрена от ЕК в края на миналата година. „За разлика от останалите европейски програми, които се запазват като структура и изпълнение спрямо предишните програмни периоди, ПРР е доста по-различна и трябва да се изпълнят редица стъпки, преди да започне същинското финансиране на проектите, които следват спецификата на регионите“, посочи Стоянов. Ресурсът за развитие на десетте най-големи града и 40-те по-малки градски общини е около 3,5 млрд. лв.

Стоянов уточни, че за обезпечаване изпълнението на приоритета „Интегрирано градско развитие“ в десетте най-големи общински центъра тече процес по структуриране на звената и комитетите за подбор на проектите. В тях освен местните и регионални власти, участват и представители на неправителствени, граждански и бизнес организации, академични структури и др. По отношение на Приоритет 2 „Интегрирано териториално развитие на регионите“, където инвестициите ще се изпълняват чрез подхода Интегрирани териториални инвестиции, са получени общо 165 концепции, които към настоящия момент са в процес на оценка от регионалните съвети за развитие и експертните звена към тях. В началото на следващата година се очаква да има финална оценка, като за концепциите, класирани с най-много точки, ще се разработят насоки за кандидатстване.

За облекчаване на бенефициентите се разработва специална дигитална платформа, която ще подпомага всички участници при изпълнението на програмата чрез информация в четим и удобен вид. През февруари 2024 г. е планирана нова покана за кандидатстване с концепции за интегрирани териториални инвестиции. Преди това ще бъдат обновени съставите на регионалните съвети за развитие след проведените местни избори в страната, които имат важна роля в селекцията на инвестиционните предложния.

Related Articles

Изградиха „Зелен коридор на здравето“ в столичен квартал

Приключи проектът за достъпна градска среда „Зелен коридор на здравето в „Надежда“, реализиран в рамките на проект URBiNAT. Целта на проекта е да насърчи...

КАБ въвежда електронни административни услуги до края на годината

Камарата на архитектите в България започва въвеждане на изцяло електронни административни услуги. Предвижда се до края на годината да има възможност за онлайн кандидатстване...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ