13 C
Пловдив
петък, май 17, 2024

В Бургас: Откриха модерна анаеробна инсталация за преработка на биоразградими отпадъци

В Бургас бе открита най-модерната в страната анаеробна инсталация за преработка на разделно събрани биоразградими отпадъци. Тя ще преработва 30 000 тона отпадъци годишно, количество, което досега се депонира в регионалната клетка, използвана от 9 общини. Кметът Димитър Николов заяви, че това е проектът, който Община Бургас най-трудно е реализирала заради ковид пандемията и войната в Украйна. Той уточни, че това е първата инсталация у нас, която работи на принципа на суха метанизация. Технологията е с най-висока ефективност и най-щадяща към околната среда.

Съоръжението разполага с едни от най-съвременните уреди и системи за извършването на процесите по преработка на отпадъците, като функционира на принципа на естествен процес, при който разграждането на отпадъците се извършва от специални бактерии при пълна липсата на кислород. Вследствие на този процес ще се получава компост и метан. От полученият биогаз се очаква да бъде получавана около 5 млн. kWh/y (киловатчаса годишно) електрическа енергия.

Анаеробната инсталация за преработка на разделно събрани биоразградими отпадъци се изгражда по Проект №BG16M1OP002-2.004-0002, който се реализира по Оперативна програма „Околна среда 2014 -2020“, подкрепен от ЕФРР.

Related Articles

Започва кампанията „Хижа на годината” 2024

На 15 май 2024 г. е пресконференцията и официалният старт на кампанията „Хижа на годината” 2024. На събитието по инициатива на 360mag.bg и Български...

Варна: Монтират нова чешма с минерална вода в кв. „Младост“

Предстои в конструкцията да се вгради и барелеф на Капитан Петко войвода Конструкцията на нова чешма с минерална вода е монтирана в кв. "Младост" във...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ