23 C
Пловдив
неделя, април 28, 2024

Възможност: Подновяват проекта за изграждане на нефтопровода Бургас – Александруполис

България и Гърция обсъждат възможността за подновяване на проекта за изграждане на нефтопровод между Бургас и Александруполис. Министрите на енергетиката на двете страни се очаква днес да подпишат меморандум по темата в Атина, предава БНТ. Предвижда се нефтопроводът да е с дължина от почти 280 км и с капацитет 10 млн. тона петрол годишно.

Президентът Радев е в гръцката столица и ще проведе среща с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и с президента Катерина Сакеларопулу.

По план петролопроводът между Бургас и Александруполис ще осигурява алтернативни доставки на нефт към България. Целта е страната ни да може да получава петрол оттам след 2025 година, когато ще изтече и договорената деругация за внос на руски петрол.

Темата беше обсъждана и при посещението на Катерина Сакеларопулу в София в началото на декември. Тогава президентът Радев подчерта, че възобновяването на проекта е от значение за България и Гърция.

„Петролопровод от Александруполис към Бургас – това ще даде възможност за доставка на критично важната суровина не само за България, а и за Румъния, за Украйна, за другите страни от Черноморския басейн“, каза той.

По време на посещението на Радев в Атина двете държави ще подпишат и документ за сътрудничество при гарантирането на газовите доставки и съхраняването на синьо гориво. Очаква се до една година да завърши строежа на терминала за втечнен газ в Александруполис, където страната ни участва като акционер с дял от 20%.

Снимка: БТА

Related Articles

МРРБ попълва състава на Съвета за развитие на Югозападен регион за планиране

Министерството на регионалното развитие и благоустройството стартира процедура за избор на представители на икономическия сектор и юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ) за общественополезна...

Проф. д-р арх. Тодор Булев представя „София – град на мечтите“ в изложба

В изложбата „София – град на мечтите” проф. д-р арх. Тодор Булев показва своите вече повече от 50-годишни творчески търсения (1974-2024) за градската среда,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ