11 C
Пловдив
неделя, май 12, 2024

Влизаме във въздушния и морския Шенген с Румъния през март

Постигнато е политическо споразумение с австрийското, българското и румънското правителство за разширяване на Шенгенското пространство с Румъния и България с въздушни и морски граници от март 2024 г., пише „Digi24“.

Влизането в Шенген ще бъде поетапно – първо с въздушните и морските граници, последвано от преговори през годината за влизане в зоната за свободно движение и за сухопътните граници.

„На 23 декември 2023 г. Министерството на вътрешните работи постигна политическо споразумение с партньорските министерства на Австрия и България относно разширяването на Шенгенското пространство с Румъния и България и прилагането на достиженията на правото от Шенген в Румъния и България по въздушните и морските граници от март 2024 г., както и обсъждането през 2024 г. на прилагането му по сухопътните граници в тясна връзка с компенсаторните мерки за засилване на граничния контрол и прилагането на Дъблинското споразумение.

В съответствие с това на 26 и 27 декември по дипломатически канали, между министерствата на вътрешните работи, министерствата на външните работи, включително на равнище дипломатически мисии, акредитирани към ЕС, се проведоха обсъждания на проекта за решение на Съвета за правното включване на това политическо споразумение. Тези обсъждания ще продължат и в днешния ден.

Министерството на вътрешните работи благодари на Европейската комисия и испанското председателство, както и на МВР Австрия и МВР България за конструктивните дискусии, довели до политическото споразумение от 23 декември за достъпа на Румъния и България до Шенгенското пространство.

Related Articles

Пловдив: Паркинг на хипермаркет става автокино

Автокино фестивал с български филми гостува в Пловдив на 7 и 8 май. На паркинга на голям хипермаркет на бул. "Македония“ 97 ще бъдат...

Северозападна България с най-малко новопостроени жилища

Северозападният район на страната е с най-малко новопостроени жилища към четвъртото тримесечие на 2023 година. Те са общо 175, като във Видин са само...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ