13 C
Пловдив
сряда, май 1, 2024

Велинград: Проектираха система с геотермална енергия в детска градина

Във Велинград ще бъде изградена геотермална термопомпена инсталация за отопление, охлаждане и битово горещо водоснабдяване в детска градина „Еделвайс”. Общата стойност на проекта е 471 280 лв..

Интересното в проекта е, че не става дума за ползване на минерална вода, а за температурата на земята, която ще се акумулира в специални капсули с течност, поставени в 15 сондажа на 100 метра дълбочина. След това чрез топлообмен температурата ще се предава на изградената в детската градина система, в която ще циркулира обикновена вода.

Проектът е съгласуван с Басейнова дирекция Източнобеломорски район – Пловдив, след представянето на два доклада – хидроложки и геоложки. Строително-монтажните дейности ще се извършват предимно в почивните дни, за да не се пречи на отглеждането и образователния процес на децата.

Експерти са категорични, че с реализирането на проекта ще се увеличи енергийната ефективност на сградата и значително ще се намалят разходите за отопление. А най-важното е, че това отопление е по-здравословно за децата и щади околната среда.

Related Articles

Етнографският музей в Стария Несебър с нов облик

Приключи ревитализацията на Етнографския музей в Стария Несебър. Ремонтът на вътрешните пространства е извършен по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Отпуснатата финансовата помощ...

Въвеждат правила за карането на тротинетки в Кюстендил

Децата до 14-годишна възраст няма да могат да карат и ползват тротинетки, а тези до 18 години задължително трябва да бъдат с поставена каска...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ