24 C
Пловдив
четвъртък, юли 18, 2024

Български инвеститори с намерение да развиват Летище Русе

Един от тях, Христо Крушарски, е бивш собственик на футболен клуб „Локомотив“ Пловдив

Български инвеститори са готови да сертифицират и развиват Летище Русе. В тази връзка кметът Пенчо Милков подготвя предложение до Общинския съвет за учредяване на безвъзмездно право на ползване за срок от 10 години на Летище Русе от страна на „Еърпорт Русе“ ООД и тяхното входирано в общината инвестиционно предложение за поетапното му развитие.

Съвместното дружество е съставено от „Стройпроект“ ЕООД и „Щраплан“ ЕООД. Техни собственици са съответно Христо Крушарски и Антони Търницов, с когото настоящият кметски екип работи отдавна.

„Още в началото на работата ни за възстановяване на полетите привлякохме Търницов като експерт. Той е запознат с летището от 2017 г., когато прави концесионния му анализ. Неговата експертиза ни помогна много и след поставянето на нормативната невъзможност да разходваме средствата от държавата, с него продължихме да търсим варианти идеята да се реализира“, допълни Милков.

Опитът на Крушарски идва от бизнеса, който развива в последните 22 години – системи за извалявания и борба с градушките чрез самолетен способ. Фирмата му действа в България и в Румъния.

Три етапа на развитие

Инвестиционното предложение предвижда три етапа на развитие. На първо време приоритет за инвеститорите е ограждането на имота, ремонт на пистата и осветяването й, така че да могат да се случват и нощни полети. Целта е с времето да са налице необходимите подобрения и лицензи, които да позволят и пътнически полети.

Крушарски призова Общинския съвет да не губи време и да одобри предложението, защото е готов само до месец май да вложи до 1,5 млн. лв.

„Авиацията е най-регулираният бизнес в света и изисква голям обем документация, за да се гарантира безопасността. Ние сме готови да започнем да я изготвяме“, обясни Антони Търницов и подчерта, че първата стъпка е Генералният план за развитие на летището.

Инвестиционното предложение бе представено на общинските съветници от Комисията по закон, обществен ред и сигурност. На извънредно заседание днес комисията ще се произнесе дали точката ще влезе в дневния ред на редовната сесия на местния парламент на 24 януари.

Related Articles

Реконструират над 3 км водопроводи в Павликени

Община Павликени изпълнява поредния етап от реконструкцията на ВиК мрежата на града с дължина 3020 метра. Обхванати са водопроводни клонове по улиците „Димитър Благоев“,...

Бузлуджа е в топ 10 на най-популярните изоставени места в света

Паметникът на Бузлуджа е едно от най-често сниманите и споделяни в Инстаграм изоставени места в света, сочи класация на компанията Alan Boswell Group, която...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ