17 C
Пловдив
сряда, април 24, 2024

България се завръща на Венецианското архитектурно биенале

Стартира конкурс за кураторски проект за националното участие

След 15 годишно отсъствие, България се завръща на сцената на Венецианското архитектурно биенале. Министерството на културата (МК) обяви конкурс за кураторски проект за национално участие в 18-тото издание на Биеналето през 2023 година.

Провеждането на конкурса, както и цялостния процес по организация на българското участие се осъществява със съдействието на двете професионални организации – Камара на архитектите в България (КАБ) и Съюз на архитектите в България (САБ).

“Радваме се, че Министерство на културата сложи край на това срамно за България отсъствие от най-голямото световно изложение за архитектура. Бих искал да споделя, че разбрахме за тази възможност само преди 20 дни, но се сплотихме, организирахме се и в този кратък срок успяхме да изберем красив павилион и да подготвим конкурс. Сега пред нас стои предизвикателството да популяризираме конкурса възможно най-бързо, тъй като срокът за работа е само един месец. От КАБ вече започнахме информационна кампания за Венецианското биенале, с която целим да подготвим обществото и да вдъхновим колегите. Надяваме се да стигнем до всички талантливи архитекти, които могат да ни накарат да се гордеем с националното си участие”, споделя арх. Мартин Христов, зам.-председател на КАБ и участник в Работната група по организацията на българското представяне.

Крайният срок за подаване на документи за участие в конкурса е 16 януари 2023 г. Официалната покана можете да изтеглите от сайта на конкурса https://biennale2023.kab.bg/, създаден с финансовата подкрепа на РК София град към КАБ. Българският павилион ще бъде разположен в изложбената зала Sala Tiziano в културния център Centro Culturale Don Orione Artigianelli, който се намира близо до Моста на Академията във Венеция.

В конкурса могат да участват български и чуждестранни физически и юридически лица, самостоятелно, или като обединения. Кандидатите следва да притежават професионална квалификация, позиция и познания по спецификата на съвременната българска архитектура. Допуска се кандидатстване само с едно проектно предложение. Максималният размер на допустимото финансиране за реализация на проекта е 70 000 лева.

Критериите за избор на кураторска концепция са: яснота и съвременна актуалност на избраната тема; визуален потенциал на изложбената концепция; кураторски и пространствен потенциал на предложената тема; способността на екипа да подхожда към съвременна архитектурна материя по ясен и иновативен начин; интегриране на концепцията в пространството на българския павилион; комуникация, разбираемост и способност за обръщане към голяма международна аудитория; съответствие с бюджета, включително изпълнение, визуална и комуникативна част.

Проектите ще се разглеждат от 8-членно жури под председателството на проф. д-р apx. Тодор Булев — председател на САБ и членове: доц. д-р Борис Данаилов, изкуствовед, началник на политическия кабинет на министъра на културата; аpx. Веселин Серкеджиев, член на УC на САБ; аpx. Галина Милкова, носител на голямата награда в конкурса “Български архитектурни награди 2018” (БАА).; арх. Тодор Обрешков, носител на две големи награди в конкурса “БАА” за 2019 и 2020 г.; аpx. Георги Кътов, носител на четири специални награди в конкурса „БАА“ за 2018, 2019 и 2021 г.; Нурхан Раджеб, урбанист; аpx. Александър Стайнов, експерт в МК и национален комисар за участието на България във Биеналето. 

Осемнадесетото издание на Beнeциaнcĸoтo apxитeĸтypнo биeнaлe ще бъде от 20 май до 26 ноември 2023 г. Темата на форума е „Лаборатория на бъдещето” и е вдъхновена от Африка, която води класациите за глобална урбанизация и растеж, но също така е изправена пред сериозни заплахи от изменението на климата и неравенствата. Куратор на международната изложба е Лесли Локо – архитект, писател, университетски преподавател и основател на African Futures Institute. Повече подробности за предстоящото биенале научете тук.

Пълната информация за условията на конкурса, както и документите за участие можете да откриете на сайта на конкурса и на интернет страницата на Министерство на културата: https://bit.ly/3v7ORSP

Related Articles

Благоустрояват междублокови пространства в Бургас

Започнаха дейности за благоустрояване на пространствата около блокове 107, 108, 109 и 112 в к-с „Меден рудник“ в Бургас. Те са част от общинската...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ