19 C
Пловдив
четвъртък, май 2, 2024

Бургас и София вече разполагат със соларни кадастри

Общините Бургас и София вече разполагат със соларни кадастри. Те са достъпни вече на адреси burgas.solarcities.bg и sofia.solarcities.bg. Създаден е и Енергиен офис Бургас, който служи като център за консултации и информация за граждани и бизнеси, насочени към инвестиции във възобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност. Дейностите са реализирани по проект „Градове, захранвани от слънцето. Да отключим слънчевия потенциал на Бургас и София (Слънчеви градове)“, финансиран от Европейската инициатива за климата (EUKI).

В рамките на проекта е публикувано Ръководство за изграждане на малки фотоволтаични инсталации, предоставяйки на обществото ръководство за успешно внедряване на фотоволтаични системи. Представен е Доклад за анализ на добри практики от европейски градове с ценни насоки и опит в областта на слънчевата енергия.

Вярваме в необходимостта от предоставяне на гражданите на инструменти, които да им позволяват информирани решения за инвестиции в енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници, казаха от Община Бургас. Плановете на администрацията занапред включват разширяване на обхвата на соларния кадастър на град Бургас, който да обхваща съставните селища на общината. Предвижда се и въвеждане на нови функции, свързани с оценка на ползите от топлинна изолация на покривите и фасадите на сградите.

Related Articles

АПИ с проект за основен ремонт на над 16 км от пътя Етрополе – Златица

Агенция „Пътна инфраструктура“ кандидатства с проект за реконструкция на над 16 км от път II-37 Етрополе - Златица по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027....

64 проекта са одобрени по „Красива България”

С Решение на Управителния съвет на Проект „Красива България” са одобрени за финансиране и реализация през настоящата година 64 проекта. Те са на обща...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ