20 C
Пловдив
събота, април 27, 2024

Братя Диневи изградиха барелеф на японски самурай

Сейго Ямадзава воювал за свободата на България

Бизнесмените Динко и Йордан Диневи изградиха в курорта „Свети влас“ барелеф на барон Сейго Ямадзава. Официалното откриване на монумента на самураа, японски офицер, генерал-лейтенант, участвал в битките при освобождението на Плевен по време на Руско-Турската война, е днес 25 юли.

Барон Сейго Ямадзав е първият японец, стъпил на българска земя. Той посвещава живота си на военното дело и има впечатляващи успехи на бойното поле, заради които е удостоен с чин майор. През 1871 г. заминава за САЩ, където учи военни науки, после става надзорник във военното училище във Франция.

А след Франция се озовава в Плевен, където започва българската му битка. При избухването на Руско-турската война/1878-1879/ е изпратен в руската армия като личен представител на японския император. По лично негово искане е назначен за командир на взвод в руската военна част на Западните войски и проявява храброст в поредица успешни битки при освобождението на Плевен. Сейго Ямадзава е награден е с орден „Свети Владимир“ IV степен с мечове и бант.

„Барон Сейго Ямадзава е спомогнал за освобождението на България, неговият барелеф в нашата „Алея на народите“ напомня, че ние, българите, помним помощта в трудни моменти“, обясни повода за поставянето на барелефа Динко Динев, съпредседател на фондация „Българска памет – братя Диневи“.

Братя Диневи са с респект към личности с принос към историята на света. В изградената от тях „Алея на народите“ намират място монументи на известни духовни водачи.

Преди три години там бе поставен барелеф и на американския журналист Джанюариъс Макгахан.

Related Articles

Представят проекта за ревитализация на Колодрума в Сливен

Община Сливен ще представи проекта за ревитализация на Колодрума на 24 април – сряда. Срещата на кмета Стефан Радев и общинските специалисти с проектанти,...

Подписват споразумения с общините за проекти за близо 36 млн. лв.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова започна подписването на споразумения за финансиране на обекти със средства от държавния бюджет по Инвестиционната...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ