12 C
Пловдив
събота, май 18, 2024

Бивша училищна сграда в Кюстендил става еко библиотека

Бившата постройка на Второ главно учебно заведение „Даскал Димитри“, която е неизползваема и се руши от десетилетия, ще бъде трансформирана в съвременна еко библиотека. В момента се изготвя идеен план за възобновяване на сградата и доизграждане в прилежащите терени.

По проекта работят Регионалната библиотека „Емануил Попдимитров “ в Кюстендил и водещи експерти от Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Новият модерен комплекс предвижда изграждане на център за дигитализация, зали за събития, хранилища,

създаване на звена за комплектуване, обработка, каталогизация. Помещенията ще бъдат обзаведени с компактуси и задължително съобразени с изискванията за съхраняване на книжен фонд.

Ще има още заемна за възрастни плюс технически отдел, нов обучителен център със съвременно оборудване, специализирана читалня, детски отдел, множество пространства и кътове за самостоятелно четене и интерактивни игри. При входовете ще се оформят еко зони с филтриращи растения, ще се изградят и кътове за четене на открито, детска площадка, кафене и библиомат.

Related Articles

Резултати от конкурса за концепция за оформление на зала 1 в Дома на архитекта в София

Журито не присъди първо място, а излъчи две втори и една трета награда Ясно е класирането в конкурса за концепция за художествено-пространствено оформление на зала...

Подменят опасните дървета при храм-паметник „Александър Невски“ с нови

По време на регулярните огледи за текущото състояние на дървесната растителност в София експерти на дирекция „Зелени системи“ са констатирали на площада при храм-паметника „Александър Невски“...

Русе ще има нов парк

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ