16 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

Белослав превърна 9 тона пластмасови отпадъци в арт аксесоари

Над 9 тона пластмасови отпадъци, събрани от жителите на Белослав вече са рециклирани и превърнати в полезни изделия и аксесоари. Алтернативната система за оползотворяване на ненужната пластмаса в общината е внедрена по проект „Въвеждане на иновативен модел за намаляване на количеството пластмасови отпадъци в морската среда от наземни източници“.

Той е финансиран по ОП „Опазване на околната среда и климатични промени“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021. Инвестицията е в размер на 280 915 лв. , бенефициент е община Белослав, а партньори – Норвежката консултантска компания IDN (Интернейшънъл девелопмент Норвегия), „Екоинвест Асетс“ АД и Фондация „Зелена индустрия, иновации и технологичен трансфер“.

По проекта са раздадени 156 контейнера, в които хората да събират ненужната пластмаса. Периодично тя се извозва и се складира в базата на фирма, където с машини, доставени по проекта, се шредира и формува.

От преработеният отпадък се произвеждат дребни изделия за бита, а ученици и деца с увреждания са сътворили от ненужната пластмаса произведения на изкуството и арт аксесоари- картини, рамки, пана и други.

Related Articles

Стартира рехабилитацията на довеждащия водопровод на с. Брестовица

Рехабилитацията на довеждащия напорен водопровод на с. Брестовица, община Родопи вече може да стартира след като на 16.04.2024 г. „Българският ВиК холдинг“ ЕАД и...

Проект: Полети до Рим и Милано от Летище Пловдив

Възможностите за откриване на директни авиолинии от Пловдив до италианските Рим и Милано обсъдиха на Летище Пловдив. На срещата присъстваха председателят на Конфиндустрия България...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ