12 C
Пловдив
неделя, май 5, 2024

Банките вдигнаха двойно лихвите по депозити

Кредитите за жилище продължават да са атрактивни

Лихвите по депозити вече са двойни на тези от преди една година. През октомври миналата година средната лихва по депозити на граждани е била 0,37%, то през същия месец на тази вече е 0,70%, показват данните на БНБ.

Само за месец /октомври спрямо септември/ лихвата по влогове в лева се повишава с 0,07 пр. п., а по тези в евро – с 0,08 пр. п. до 1,12%.

В същото време новите спестявания на гражданите в банките продължават да растат, като тези в левове се увеличават с 25,7% (48,2 млн. лв.) до 236,1 млн. лв., а по влогове в евро – с 19,8% (32,9 млн. лв.) до 199,1 млн. лв.

Заради ниските лихви домакинствата продължават да теглят ударно заеми от банките, показват още данните на БНБ. Обемът на новите потребителски заеми расте с 12,4%, а този на предоговорените кредити и кредитите за рефинансиране – с 22% . Новите ипотечни кредити пък се повишават със 17,1% (97,5 млн. лв.) до 667,4 млн. лв.

Related Articles

На мястото на бившия Мавзолей в София – временна арт инсталация

В зоната ще се организират тематични публични събития Инсталацията на художника Красимир Терзиев „Между миналото, което е на път да се случи, и бъдещето,...

Изграждат BUS лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий“

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ