13 C
Пловдив
сряда, май 1, 2024

Архитектурната намеса на русенския кей спечели европейско отличие

Фондация „Колективът“ спечели тазгодишните награди „Нов европейски Баухаус“ на ЕС със своя проект „Danube Design Lab – архитектурна намеса на кея на р. Дунав в Русе.

Наградите отличават най-красивите, устойчиви и приобщаващи проекти за градската среда. Тази година „Колективът” остана единствената организация от България, преборила повече от 1450 кандидатури от цяла Европа и получила най-престижната награда за зелен и общественополезен дизайн.

Българският проект е първенец в категорията „Шампиони в областта на образованието“. Той дава възможност на младежи от професионалните гимназии да използват уменията си като социални предприемачи и да превърнат русенския крайбрежен район в привлекателно, достъпно и приобщаващо място за обществени и културни дейности. Младите хора използват своите дизайнерски и строителни умения, за да съживят запустял терен на речния бряг. След като учениците изготвиха дизайн, „Колективът“, съвместно с доброволци, построиха ново обществено пространство с богата културна програма.

Danube Design Lab е част от дългосрочна инициатива на фондацията „Реките на града“. Тя цели по-добра връзка между българските градове и техните реки и повече достъпни зелени пространства, като вече е имала издания в София, Русе, Габрово и Стара Загора. Фестивали от поредицата „Реките на града“ предстои да се проведат във Велико Търново, Габрово и София. Миналата година „Колективът“ отново се класира като финалист за наградата „Нов европейски Баухаус“, този път за инициативата „Реките на София“.

Related Articles

Представят резултатите от проекта за нов затвор в с. Самораново

На 29 април представят резултатите по проекта за новия затвор, който се изгражда край дупнишкото с. Самораново. Той е на стойност около 35 млн....

Участници от 8 държави на изложение „ТФ 2024 – Млад предприемач“ в Пловдив

27-ото издание на Международното изложение „ТФ 2024 – Млад предприемач“ ще се проведе в Пловдивския панаир на 25 и 26 април 2024 г. Организатори...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ