14 C
Пловдив
вторник, февруари 27, 2024

АПИ обяви обществена поръчка за скоростен път Монтана – София

Агенция пътна инфраструктура обяви обществена поръчка за изработване на идеен проект за скоростен път Монтана – София с тунел под прохода „Петрохан“

Приблизителната дължина на участъка е 82 км, а проектната скорост – 120 км/ч. Индикативната стойност на обществената поръчка за проектиране е над 6 600 000 лева без ДДС.

До 15 февруари 2024 г. се приемат оферти за изработването на разширен идеен проект, пълни инженерно-геоложки проучвания и подробен устройствен план за скоростен път Монтана – София с тунел под „Петрохан“.

Избраният изпълнител ще трябва да изготви разширен идеен проект на трасе, което да свърже обхода на Монтана и Софийския околовръстен път. Новото трасе ще трябва да бъде съобразено с проекта за изграждане на скоростен път Монтана – Враца и автомагистрала „Европа“. Необходимо е при разработването на идейния проект да се избягва преминаването през защитени зони и територии и да се спазват всички изисквания в Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС, напомнят от АПИ.

Срокът за изпълнение на поръчката е 365 календарни дни.

Скоростният път Монтана – София, с тунел под прохода „Петрохан“ е ключов за националната и европейската транспортна мрежа. Направлението София – Петрохан – Берковица – Монтана – Лом е най-краткото трасе.

Идеята за тунел по „Петрохан“ е от доста години и най-често се повдига преди парламентарни избори. През 2020 г. е изработено прединвестиционно проучване. Подготвени са три вариантни решения за подобряване на трасето на път II-81 с изграждане на тунел. Поради наличието на защитени зони и местности и засягането им процедурите по ОВОС са прекратени с цел търсене на по-добро проектно решение.

Related Articles

Младежи ще изграждат пътека за планинско колоездене във Велики Преслав

Проект на Open Space Foundation 2024 цели да помогне на младежи от Велики Преслав да изградят пътека за планинско колоездене в района. За това...

Община Смолян превръща изгоряло училище в Младежки център

Община Смолян планира да превърне изгорялата сграда на бившия техникум по дървообработване в Младежки център. Проектът, който вече е одобрен, ще се финансира със...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ