12 C
Пловдив
събота, май 4, 2024

Актуализират регистъра на недвижимото културно

Актуализация на регистъра на недвижимото културно наследство ще бъде направена във Варна, съобщи за БТА председателят на Регионалната колегия на Камарата на архитектите (КАБ) арх. Марин Велчев.

По време на процеса ще бъдат идентифицирани и нови обекти, което ще позволи на Общината да планира развитието си и да опазва културната памет. За всички сгради ще бъдат направени нови оценки, наречени фишове. В обследванията ще се включат архитекти, археолози, конструктори.

Инициативата е подета от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), откъдето са потърсили съдействие от гилдията на архитектите в града за обследването на сградите. За него има осигурено финансиране от Министерството на културата (МК), което ще бъде отпуснато на Община Варна, каза Велчев. Той допълни, че предстои среща с кмета Благомир Коцев, регионалния инспектор за район Североизточен на Инспектората за опазване на културното наследство към МК арх. Владимир Рачев, представители на НИНКН и МК, след което ще стартира процедурата. Според него обследването може да отнеме между шест месеца и година, а присъединяването на варненската архитектурна колегия, която е третата по големина в страната, ще ускори процеса и ще разшири несравнимо възможностите на програмата за актуализация на регистъра на недвижимото културно наследство в град Варна.

Арх. Велчев припомни, че в Пловдив процедурата е завършена. Във Варна е създаден сайт по общинска програма, в който има информация за сградите, но той трябва да бъде актуализиран с нови обекти, за които са постъпили искания от собствениците или администрацията за включване или отписване от регистъра. Новите фишове ще бъдат по-подробни от съществуващите описания, посочи още той. Обследване ще бъде направено на всички паметници културна ценност.

Related Articles

Етнографският музей в Стария Несебър с нов облик

Приключи ревитализацията на Етнографския музей в Стария Несебър. Ремонтът на вътрешните пространства е извършен по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Отпуснатата финансовата помощ...

КАБ въвежда електронни административни услуги до края на годината

Камарата на архитектите в България започва въвеждане на изцяло електронни административни услуги. Предвижда се до края на годината да има възможност за онлайн кандидатстване...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ