21 C
Пловдив
неделя, май 5, 2024

Автоматична реверсивна система ще регулира трафика между София и Перник

Автоматична система за реверсивно движение ще облекчи и обезопаси трафика между София и Перник през с. Драгичево. Умната системата със светофари ще анализира потока от движещите се автомобили и в определени периоди ще организира преминаването в различните посоки, включително и завиването към населените места, през които минава трасето. Така ще се реши и проблемът на с. Драгичево, към което след ремонт през 2019 г. беше забранено завиването на ляво заради чести катастрофи и жителите бяха затруднени. Системата ще се въведе в три подучастъка – в урбанизираните територии на София, с. Драгичево и Перник. Оптимистичният вариант за начало на строителството на съоръженията е до края на годината, но ако има обжалвания, процесът ще започне до края на месец март догодина.

„Амбицията ми е заедно с Министерството на транспорта и съобщенията да разработим и внесем стратегия за приоритизиране на пътищата, които подлежат на основен или текущ ремонт и всеки ще може да следи дали се спазват зададените срокове“. Така отговори министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков в отговор на серия от депутатски питания, свързани с необходимостта от ремонт на третокласни пътища в различни места на страната. „Има необходимост от изграждане на нови пътни връзки към Стара Загора и Раднево от автомагистрала „Тракия“, защото привличането на големи инвеститори в региона и нарастването на трафика обосновава целесъобразността на такава инвестиция“, заяви още министър Цеков. Той отбеляза, че до момента АПИ не е обсъждала строителството на такъв пътен възел. Предстои проектиране на пътната връзка от начална фаза, включително провеждане на необходимите подготвителни процедури. Поръчка за проектиране ще се обяви догодина, а реалистичният срок за започване на строителни дейности е 2026 г.

Министър Цеков информира, че заради наличие на защитени зони по Натура 2000 се бави проектирането на пътния възел от АМ „Тракия“ към Кермен. Затова са изготвени нови проектни решения, които са подадени за оценка в МОСВ.

След възстановяване на движението по главния път между Мездра и Ботевград, което се очаква да стане на 10 декември, ще се обследва състоянието на път II-13 в участъка на селата Осен – Девене, ползван като алтернативен, и ще се предприемат действия за привеждането му в нормално експлоатационно състояние, съобщи още регионалният министър. Същото важи и за определени участъци в общините Червен бряг, Нови Искър, Кнежа и Долни Дъбник Огледите ще започнат още този месец, информира Андрей Цеков.

Related Articles

АПИ с проект за основен ремонт на над 16 км от пътя Етрополе – Златица

Агенция „Пътна инфраструктура“ кандидатства с проект за реконструкция на над 16 км от път II-37 Етрополе - Златица по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027....

Конференция за кръговост на отпадъците

На 22 май 2024 г. oт 10:00 до 13:30 ч. ще се проведе онлайн конференция на тема кръговост на отпадъците "Waste Circularity”. Събитието ще...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ