26 C
Пловдив
понеделник, юни 17, 2024

Ясни са трите най-добри проекта в конкурса за нов център на Добрич

Трите най-добри проекта в конкурса за нов център на Добрич бяха представени на пресконференция от председателя на международното жури арх. Любо Георгиев. В конкурса за нов облик на пешеходната зона на града участие взеха 28 идейни проекта по задание за „Цялостна концепция за развитие, благоустройство и дизайн на централната градска част на Добрич и разработване на идеен проект за бул. „25-ти септември“, пл. „Възраждане“ и пл. „Свобода“.

Първо място в конкурса печели софийското „Обединение Плейсмейк – Дизайн Груп Студио“. Второто място също е за екип архитекти от София – Консорциум „ЕНИ КАЛЪР ПОНИ НССН“. На трето място е класиран проектът на турски архитекти от Can Kubin.

Журито предлага да се връчат и две поощрителни награди – на Zabriskie – Сърбия и фирма „Захе“ ЕООД – Владимир Георгиев Георгиев. Спечелилите първо, второ и трето място ще могат да си разделят награден фонд с обща стойност 120 хил. лева. Поощрителните награди са в размер на 5000 лв. всяка. Участникът, награден с първо място в конкурса няма автоматично да бъде избран за победител. Общината ще организира обществено обсъждане и ще се съобрази с мнението на гражданите при избора на технически работен проект. Предстои довършване на процедурата по Закона за обществените поръчки и анализ на всички постъпили документи.

Международният конкурс бе открит и анонимен, а да вземат участие в него бяха поканени всички професионалисти, с отношение и интерес към градското планиране и проектиране. Участниците бяха апелирани да изложат своите идеи, да дадат свобода на въображението си и да представят своята концепция за обновяването и развитието на централната градска част на града.

Проектите ще бъдат събрани в изложба в центъра на Добрич, а на интернет страницата на Общината, добричлии ще могат да гласуват в подкрепа на един от тях.

Related Articles

Въвеждат обходни маршрути заради модернизацията на първокласния път Мездра – Ботевград

Във връзка с предстоящото затваряне на първокласния път между Мездра и Лютидол на среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството с кметове и...

Правят 11 индустриални зони в Северна България

Ще бъдат финансирани с близо 207 млн. лв. от Плана за възстановяване Министерството на иновациите и растежа ще подкрепи развитието и изграждането на общо 11...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ