20 C
Пловдив
четвъртък, септември 21, 2023

Ясни са трите най-добри проекта в конкурса за нов център на Добрич

Трите най-добри проекта в конкурса за нов център на Добрич бяха представени на пресконференция от председателя на международното жури арх. Любо Георгиев. В конкурса за нов облик на пешеходната зона на града участие взеха 28 идейни проекта по задание за „Цялостна концепция за развитие, благоустройство и дизайн на централната градска част на Добрич и разработване на идеен проект за бул. „25-ти септември“, пл. „Възраждане“ и пл. „Свобода“.

Първо място в конкурса печели софийското „Обединение Плейсмейк – Дизайн Груп Студио“. Второто място също е за екип архитекти от София – Консорциум „ЕНИ КАЛЪР ПОНИ НССН“. На трето място е класиран проектът на турски архитекти от Can Kubin.

Журито предлага да се връчат и две поощрителни награди – на Zabriskie – Сърбия и фирма „Захе“ ЕООД – Владимир Георгиев Георгиев. Спечелилите първо, второ и трето място ще могат да си разделят награден фонд с обща стойност 120 хил. лева. Поощрителните награди са в размер на 5000 лв. всяка. Участникът, награден с първо място в конкурса няма автоматично да бъде избран за победител. Общината ще организира обществено обсъждане и ще се съобрази с мнението на гражданите при избора на технически работен проект. Предстои довършване на процедурата по Закона за обществените поръчки и анализ на всички постъпили документи.

Международният конкурс бе открит и анонимен, а да вземат участие в него бяха поканени всички професионалисти, с отношение и интерес към градското планиране и проектиране. Участниците бяха апелирани да изложат своите идеи, да дадат свобода на въображението си и да представят своята концепция за обновяването и развитието на централната градска част на града.

Проектите ще бъдат събрани в изложба в центъра на Добрич, а на интернет страницата на Общината, добричлии ще могат да гласуват в подкрепа на един от тях.

Related Articles

Приключва реставрацията на ранносредновековната базилика от 6 век на Перперикон

До дни реставрацията на ранносредновековната базилика от 6 век в южния квартал на Перперикон ще приключи напълно, съобщи ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров....

Интерактивна инсталация #soWelcometoSofia показва символите на столицата

Интерактивна изложба, презентираща София пред туристи и гости ще бъде разположена на Терминал 2 на летището по случай празника на града 17 септември. Тя...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ