11 C
Пловдив
четвъртък, февруари 29, 2024

Ясни са трите най-добри проекта в конкурса за нов център на Добрич

Трите най-добри проекта в конкурса за нов център на Добрич бяха представени на пресконференция от председателя на международното жури арх. Любо Георгиев. В конкурса за нов облик на пешеходната зона на града участие взеха 28 идейни проекта по задание за „Цялостна концепция за развитие, благоустройство и дизайн на централната градска част на Добрич и разработване на идеен проект за бул. „25-ти септември“, пл. „Възраждане“ и пл. „Свобода“.

Първо място в конкурса печели софийското „Обединение Плейсмейк – Дизайн Груп Студио“. Второто място също е за екип архитекти от София – Консорциум „ЕНИ КАЛЪР ПОНИ НССН“. На трето място е класиран проектът на турски архитекти от Can Kubin.

Журито предлага да се връчат и две поощрителни награди – на Zabriskie – Сърбия и фирма „Захе“ ЕООД – Владимир Георгиев Георгиев. Спечелилите първо, второ и трето място ще могат да си разделят награден фонд с обща стойност 120 хил. лева. Поощрителните награди са в размер на 5000 лв. всяка. Участникът, награден с първо място в конкурса няма автоматично да бъде избран за победител. Общината ще организира обществено обсъждане и ще се съобрази с мнението на гражданите при избора на технически работен проект. Предстои довършване на процедурата по Закона за обществените поръчки и анализ на всички постъпили документи.

Международният конкурс бе открит и анонимен, а да вземат участие в него бяха поканени всички професионалисти, с отношение и интерес към градското планиране и проектиране. Участниците бяха апелирани да изложат своите идеи, да дадат свобода на въображението си и да представят своята концепция за обновяването и развитието на централната градска част на града.

Проектите ще бъдат събрани в изложба в центъра на Добрич, а на интернет страницата на Общината, добричлии ще могат да гласуват в подкрепа на един от тях.

Related Articles

Обсъждат Доклада за ОВОС на модернизацията на жп линия Радомир – Гюешево

На 28.03.2024 г. 11:00 часа в Заседателната зала на община Кюстендил ще се проведе обществено обсъждане на доклада за оценка на въздействието върху околната...

Предложение: Безплатно саниране за всички блокове от резервния списък

Депутати искат правителството да осигури санирането на близо 2200 сгради от резервния списък, за които не стигнаха средства за обновяване по Националния план за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ