15 C
Пловдив
вторник, февруари 27, 2024

Център за екологично строителство правят в с. Долни Раковец

Учебен център в сферата на екологичното строителство ще бъде изграден в радомирското село Долни Раковец. Професионалисти, ентусиасти и доброволци от цялата страна ще стартират проекта по изграждането на 9 юни. Обект на дейностите ще е изоставената сграда на старото раковско училище. С общи усилия на архитекти, инженери и доброволци, сградата ще бъде възстановена по най-щадящ начин с нулев строителен отпадък. Целта е училището да запази максимално автентичния си вид, но да се възстанови с естествени строителни материали, като глина, слама, коноп, вълна.

Основен двигател на проекта и екипа е Добромир Машев, строителен специалист по гео-биология с международен опит в екологичното строителство. Всеки, който иска да помогне, е добре дошъл, споделя Машев и благодари на записалите се до момента доброволци.

Прогимназията „Никола Й. Вапцаров“ в с. Долни Раковец е строена в първите години на 20 век. До ден днешен сградата е съхранила аристократичния си вид, но за съжаление пожар изпепелява горния етаж и покрива през миналата есен.

Реставрацията на старата сграда и създаването на център за екологично строителство ще оживи селото, категорични са местните хора.

Related Articles

Кметове и министри участват в Общото събрание на НСОРБ

На 27 и 28 февруари в София се провежда Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България. То е първото след местните...

Изграждат нови физкултурни салони и площадки в близо 500 училища

Министерството на образованието и науката (МОН) започва работа по програма за изграждане на нови физкултурни салони и открити спортни площадки, ремонт или цялостно обновяване...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ