23 C
Пловдив
сряда, септември 27, 2023

Център за екологично строителство правят в с. Долни Раковец

Учебен център в сферата на екологичното строителство ще бъде изграден в радомирското село Долни Раковец. Професионалисти, ентусиасти и доброволци от цялата страна ще стартират проекта по изграждането на 9 юни. Обект на дейностите ще е изоставената сграда на старото раковско училище. С общи усилия на архитекти, инженери и доброволци, сградата ще бъде възстановена по най-щадящ начин с нулев строителен отпадък. Целта е училището да запази максимално автентичния си вид, но да се възстанови с естествени строителни материали, като глина, слама, коноп, вълна.

Основен двигател на проекта и екипа е Добромир Машев, строителен специалист по гео-биология с международен опит в екологичното строителство. Всеки, който иска да помогне, е добре дошъл, споделя Машев и благодари на записалите се до момента доброволци.

Прогимназията „Никола Й. Вапцаров“ в с. Долни Раковец е строена в първите години на 20 век. До ден днешен сградата е съхранила аристократичния си вид, но за съжаление пожар изпепелява горния етаж и покрива през миналата есен.

Реставрацията на старата сграда и създаването на център за екологично строителство ще оживи селото, категорични са местните хора.

Related Articles

Избраха победителя в конкурса за Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора

Българо германското NAS Studio спечели първото място в Международния архитектурен конкурс за идеен проект за Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора. Победителят...

Монтират зарядни станции за електромобили в Габрово

Община Габрово подписа договор с дружеството „ФИНЕС – 2“ ЕООД за поставяне на 3 броя колонки за зареждане на електрически превозни средства с включени...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ