21 C
Пловдив
събота, юни 15, 2024

Център за екологично строителство правят в с. Долни Раковец

Учебен център в сферата на екологичното строителство ще бъде изграден в радомирското село Долни Раковец. Професионалисти, ентусиасти и доброволци от цялата страна ще стартират проекта по изграждането на 9 юни. Обект на дейностите ще е изоставената сграда на старото раковско училище. С общи усилия на архитекти, инженери и доброволци, сградата ще бъде възстановена по най-щадящ начин с нулев строителен отпадък. Целта е училището да запази максимално автентичния си вид, но да се възстанови с естествени строителни материали, като глина, слама, коноп, вълна.

Основен двигател на проекта и екипа е Добромир Машев, строителен специалист по гео-биология с международен опит в екологичното строителство. Всеки, който иска да помогне, е добре дошъл, споделя Машев и благодари на записалите се до момента доброволци.

Прогимназията „Никола Й. Вапцаров“ в с. Долни Раковец е строена в първите години на 20 век. До ден днешен сградата е съхранила аристократичния си вид, но за съжаление пожар изпепелява горния етаж и покрива през миналата есен.

Реставрацията на старата сграда и създаването на център за екологично строителство ще оживи селото, категорични са местните хора.

Related Articles

Строят едното платно на „Струма“ извън Кресненското дефиле

МОСВ даде зелена светлина за проекта Министерството на околната среда и водите (МОСВ) даде зелена светлина за изграждането на едното платно на автомагистрала "Струма" извън...

Улеснение: Нов раздел „Становища“ в сайта на ДНСК

Нов раздел е създаден в сайта на Дирекцията по национален строителен контрол (ДНСК). В него се публикуват становища, изготвени от служители на ДНСК и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ