14 C
Пловдив
понеделник, февруари 26, 2024

Хасково: С пари от концесия на геотермална вода правят нова инфраструктура в Минерални бани

Община Минерални бани инвестира печалбата от концесия на геотермалната вода в нова инфраструктура. Около 200 000 лв. годишно са приходите, които плаща концесионерът за преотстъпеното право на ползване на водния ресурс. С него той отоплява близо 60 дка оранжерии.

С приходите от водата общината пък прави инвестиции в нова инфраструктура. Освен водопроводи монтира и резервари за съхраняването на геотермална вода.

Между 56-67 градуса по Целзий е температурата, с която извира геотермалната вода от изворите в Минерални бани. Дебитът на изворите е от 50 литра в секунда. С решение на Общинския съвет до сега е преотстъпено правото на ползване на 17 литра в секунда на различни потребители, уточняват от кметството. Концесията за минералната вода е преотстъпена от Министерството на околната среда и водите на общината за срок от 25 години.

Related Articles

Лом инвестира 30 млн. лв. в инфраструктурни обекти

30 млн. лв. инвестира община Лом в инфраструктурни обекти през следващите 2 години. Финансирането се осигурява от държавния бюджет за изпълнението на четири важни...

Предложение: Безплатно саниране за всички блокове от резервния списък

Депутати искат правителството да осигури санирането на близо 2200 сгради от резервния списък, за които не стигнаха средства за обновяване по Националния план за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ