20 C
Пловдив
четвъртък, юни 20, 2024

Хасково: С пари от концесия на геотермална вода правят нова инфраструктура в Минерални бани

Община Минерални бани инвестира печалбата от концесия на геотермалната вода в нова инфраструктура. Около 200 000 лв. годишно са приходите, които плаща концесионерът за преотстъпеното право на ползване на водния ресурс. С него той отоплява близо 60 дка оранжерии.

С приходите от водата общината пък прави инвестиции в нова инфраструктура. Освен водопроводи монтира и резервари за съхраняването на геотермална вода.

Между 56-67 градуса по Целзий е температурата, с която извира геотермалната вода от изворите в Минерални бани. Дебитът на изворите е от 50 литра в секунда. С решение на Общинския съвет до сега е преотстъпено правото на ползване на 17 литра в секунда на различни потребители, уточняват от кметството. Концесията за минералната вода е преотстъпена от Министерството на околната среда и водите на общината за срок от 25 години.

Related Articles

Община Плевен реновира къщата на примата Гена Димитрова в родния Беглеж

Има проект за превръщането на сградата в музей Община Плевен има идея за създаване на музей на оперната прима Гена Димитрова в родното й село...

Безплатно: Събират опасни отпадъци от домакинствата в Асеновград

Кампания за безвъзмездно предаване на опасни отпадъци организира кметството в Асеновград, съобщават от администрацията. Акцията ще се проведе тази събота – 15 юни, от 11...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ