14 C
Пловдив
понеделник, февруари 26, 2024

Фотоизложба „Паметта на скалите”

Кадрите показват обекти, повечето от които остават загадка за историческата наука

На 7 юли 2023 г. от 19:00 ч. в Дом на културата – Красно село ще бъде открита официално благотворителната фотоизложба на Иво Филипов „Паметта на скалите“.

Тя представя 50 кадъра от малко познати праисторически култови места и природни феномени от България. Повечето обекти са слабо изследвани и остават загадка за историческата наука.

Всички фотографии от изложбата могат да бъдат закупени, като постъпленията от тях ще подкрепят Проект „Светулка“ за подобряване на средата в детските отделения в България.

Обективът на автора на снимките Иво Филипов запечатва скално изсечени съоръжения и скали, допълнително оформени от праисторическите каменоделци в различни антропоморфни, зооморфни и орнитоморфни изображения.

Две от фотографиите показват разрушени и заличени петроглифи, които вече не могат да бъдат видeни в оригиналния им вид на обектите, към които са принадлежали.

Куратор на изложбата е Николета Петкова – етнолог и директор на „Исторически музей Стрелча”. Тя участва

в разкопките на мегалитните комплекси край град Стрелча и в редица научни експедиции до древни светилища в Западни Родопи, Рила и Пирин.

Related Articles

Сливат НАП и Митниците в единна приходна агенция

Министерството на финансите започва работа по създаване на единна приходна агенция. Предвижда се тя да обедини Националната агенция за приходите и Агенция "Митници". Във връзка...

Готов е Оздравителният план за столичния Завод за отпадъци

Готов е Оздравителният план на Столичното предприятие за третиране на отпадъци /СПТО/. Той е разработен след получения през януари...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ