24 C
Пловдив
вторник, септември 26, 2023

Фотоизложба „Паметта на скалите”

Кадрите показват обекти, повечето от които остават загадка за историческата наука

На 7 юли 2023 г. от 19:00 ч. в Дом на културата – Красно село ще бъде открита официално благотворителната фотоизложба на Иво Филипов „Паметта на скалите“.

Тя представя 50 кадъра от малко познати праисторически култови места и природни феномени от България. Повечето обекти са слабо изследвани и остават загадка за историческата наука.

Всички фотографии от изложбата могат да бъдат закупени, като постъпленията от тях ще подкрепят Проект „Светулка“ за подобряване на средата в детските отделения в България.

Обективът на автора на снимките Иво Филипов запечатва скално изсечени съоръжения и скали, допълнително оформени от праисторическите каменоделци в различни антропоморфни, зооморфни и орнитоморфни изображения.

Две от фотографиите показват разрушени и заличени петроглифи, които вече не могат да бъдат видeни в оригиналния им вид на обектите, към които са принадлежали.

Куратор на изложбата е Николета Петкова – етнолог и директор на „Исторически музей Стрелча”. Тя участва

в разкопките на мегалитните комплекси край град Стрелча и в редица научни експедиции до древни светилища в Западни Родопи, Рила и Пирин.

Related Articles

Новите програми за сградно обновяване започват с 9 млн. лв. за БАН

Българската академия на науките ще получи първите над 9 млн. лв. за повишаване на енергийната ефективност на три научни комплекса в София по новите...

Строят изложбена зала към Историческия музей в Свиленград

Нова сграда ще увеличи експозиционната част на Историческия музей в Свиленград. Едноетажната постройка ще е в двора на музея до съществуващата сграда, като ще...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ