13 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

Ученици строят кули от спагети в Националното състезание „Varna Spaghetti Engineering“

12 отбора от страната влизат в състезание за креативни умения

Осмото издание на Националното състезание за креативни умения „Varna Spaghetti Engineering“ ще се проведе на 31 март и 1 април 2023 г. Организатор и домакин на събитието е катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ на Варненския свободен университет.

Състезанието провокира нестандартното мислене и въображение на младите хора. Ще участват ученици от професионалните гимназии по архитектура, строителство и геодезия, студенти от ВСУ „Черноризец Храбър” и професионалисти от строителния бранш. С въображение, изобретателност и екипен дух те трябва да създават уникални конструкции от спагети. Паралелно със забавлението надпреварата развива интереса към професията на строителя.

Участие в състезанието са заявили 12 ученически отбора. Варна ще бъде представена от три отбора, с по два са София, Пловдив, Стара Загора и Велико Търново, а Шумен и Бургас – с по един. Ментори на отборите ще бъдат 12 студенти второкурсници в специалност „Строителство на сгради и съоръжения“ и третокурсници от специалност „Архитектура“.

Всяка от състезателните групи ще разполага с основа за конструкция, два пакета спагети, 10 пръчки силикон и пистолети за него, транспортир, линия, макетен нож и два часа, за да създаде своя макет. Кулите ще бъдат оценявани от петчленно жури по:

– Височина

– Стойност – отношението на височината на кулата към обиколката на най-широката й част

– Икономичност

– Устойчивост

– Креативност

Партньори на проекта са Камарата на строителите в България, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и фирми от строителния сектор.

Related Articles

Втори сме по ръст на цени на жилищата в ЕС

На фона на охлаждането на имотния пазар в редица европейски държави у нас цените на имотите продължават да растат. Според Евростат България е на...

В Добрич стартира конкурс за проект на междублокови пространства

„Заедно можем“ е мотото на конкурса на община Добрич за проект на муждублоково пространство. Администрацията предлага на гражданите да кандидатстват със свой проект за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ