18 C
Пловдив
сряда, април 17, 2024

Ученици строят кули от спагети в Националното състезание „Varna Spaghetti Engineering“

12 отбора от страната влизат в състезание за креативни умения

Осмото издание на Националното състезание за креативни умения „Varna Spaghetti Engineering“ ще се проведе на 31 март и 1 април 2023 г. Организатор и домакин на събитието е катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ на Варненския свободен университет.

Състезанието провокира нестандартното мислене и въображение на младите хора. Ще участват ученици от професионалните гимназии по архитектура, строителство и геодезия, студенти от ВСУ „Черноризец Храбър” и професионалисти от строителния бранш. С въображение, изобретателност и екипен дух те трябва да създават уникални конструкции от спагети. Паралелно със забавлението надпреварата развива интереса към професията на строителя.

Участие в състезанието са заявили 12 ученически отбора. Варна ще бъде представена от три отбора, с по два са София, Пловдив, Стара Загора и Велико Търново, а Шумен и Бургас – с по един. Ментори на отборите ще бъдат 12 студенти второкурсници в специалност „Строителство на сгради и съоръжения“ и третокурсници от специалност „Архитектура“.

Всяка от състезателните групи ще разполага с основа за конструкция, два пакета спагети, 10 пръчки силикон и пистолети за него, транспортир, линия, макетен нож и два часа, за да създаде своя макет. Кулите ще бъдат оценявани от петчленно жури по:

– Височина

– Стойност – отношението на височината на кулата към обиколката на най-широката й част

– Икономичност

– Устойчивост

– Креативност

Партньори на проекта са Камарата на строителите в България, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и фирми от строителния сектор.

Related Articles

Сливен с новоизградена улица

Изграждането на новата улица между булевардите „Бургаско шосе“ и „Хаджи Димитър“ е към приключване, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Остават довършителни работи и...

Община Варна започва пълна проверка на жилищния си фонд

Община Варна ще направи проверка и цялостен анализ на жилищния фонд, с който разполага. Обект на проверката ще бъдат ведомствените жилища, както и фонд...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ