15 C
Пловдив
вторник, февруари 27, 2024

Укрепват сградата на операта в Русе

Започнаха дейностите по укрепването на сградата на Русенската опера. Те ще се извършат на два етапа, като в момента се разкриват основите, информира Русе Медиа. Целта е в периметър от около 1 метър от стената да бъдат намерени и отбелязани всички подземни комуникации – кабели, водопроводи и др.

Вторият етап от дейността ще включва изследване на земетръсната устойчивост, ще се сондира в дълбочина и ще се набиват бетонни пилоти. Последното подобно укрепване на сградата е било преди години, когато са били инжектирани близо 100 бетонни пилота.

През миналата година бяха извършени сондажни проучвания в дълбочина, за да се вземат проби от почвата и да се планират сегашните ремонтно-укрепващи дейности.

Слягането и пропаданията на почвата, които доведоха до деформация на сградата, бяха предизвикани от големия пожар през 2020 година. Тогава при гасенето на огъня бяха използвани над 50 тона вода, голяма част от която проникнала в льосовата основа на сградата и околния терен.

Related Articles

Започна подготовка за мащабен ремонта на Доходното здание в Русе

Доходното здание в Русе, което е архитектурна, художествена и историческа недвижима културна ценност от национално значение, ще бъде ремонтирано и реставрирано за сумата от...

Кметове и министри участват в Общото събрание на НСОРБ

На 27 и 28 февруари в София се провежда Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България. То е първото след местните...

Община Троян с 4 нови проекта

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ