23 C
Пловдив
събота, юни 15, 2024

Укрепват сградата на операта в Русе

Започнаха дейностите по укрепването на сградата на Русенската опера. Те ще се извършат на два етапа, като в момента се разкриват основите, информира Русе Медиа. Целта е в периметър от около 1 метър от стената да бъдат намерени и отбелязани всички подземни комуникации – кабели, водопроводи и др.

Вторият етап от дейността ще включва изследване на земетръсната устойчивост, ще се сондира в дълбочина и ще се набиват бетонни пилоти. Последното подобно укрепване на сградата е било преди години, когато са били инжектирани близо 100 бетонни пилота.

През миналата година бяха извършени сондажни проучвания в дълбочина, за да се вземат проби от почвата и да се планират сегашните ремонтно-укрепващи дейности.

Слягането и пропаданията на почвата, които доведоха до деформация на сградата, бяха предизвикани от големия пожар през 2020 година. Тогава при гасенето на огъня бяха използвани над 50 тона вода, голяма част от която проникнала в льосовата основа на сградата и околния терен.

Related Articles

Изграждат съвременен младежки център в Пещера

В Пещера започна строителството на Младежки център. Целта е да се създаде модерна и достъпна инфраструктура, отговаряща на нуждите и интересите на младите хора...

За 1.4 млн. лв.: Обновяват лекоатлетическата писта в Стара Загора

Ремонтът трябва да приключи на 30 юни 2025 г. Започна основният ремонт на лекоатлетическата писта на тренировъчния стадион „Берое“ в Стара Загора, съобщиха от пресцентъра...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ