16 C
Пловдив
неделя, февруари 25, 2024

Удължават срока за обновяване на Планетариума в Смолян

Очаква се да е готов до началото на есента

Проведени са предварителни разговори за удължаване на срока за изпълнение на проекта за обновяване на Планетариума в Смолян с няколко месеца. Така при първоначален срок края на юни 2023 година, след 3-4 допълнителни месеца проектът ще бъде завършен в цялост и Смолян ще има своя обновен Планетариум по всички световни стандарти.

Проектът стартира през 2021-ва година. Той се финансира от два източника, което според общината административно усложнява управлението и изпълнението на заданието. Спецификата на сградата и оборудването, в комбинация с динамичните инфлационни процеси, са допълнителни фактори, които забавят проекта. По него е предвиден основен ремонт и реконструкция на Планетариума – подмяна на дограма, топлоизолация на стени и покрив, подмяна на отоплителна, вентилационна, електрическа и ВиК инсталации; подмяна на настилки, облицовки и покрития; осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания и пожарна безопасност.

Другата важна част е доставката на ново високотехнологично оборудване за звездната зала, за обсерваторията и останалите помещения в сградата. Предвижда се и обособяване на втори Посетителски център, за да се обогатят услугите, които ще се предлагат.

1 651 302,88 лв. с ДДС са средствата отпуснати за реализация на дейностите след процедура по ЗОП. Изпълнител е „ИСА 2000“ ЕООД.

След завършване на проекта в основната звездна зала ще може да се изнасят различни спектакли и програми. Сградата ще може да се ползва за провеждане на конгреси, презентации, дигитални събития. Ще бъде възможно и излъчване на живо на световни астрономически, космически, спортни, културни събития и др.

Снимка: Община Смолян

Related Articles

Нов съвет ще проверява чуждестранните инвестиции в България

Народното събрание одобри създаването на Междуведомствен съвет за анализ на преките чуждестранни инвестиции при Министерския съвет. Това стана с гласуване на промени в Закона...

Реставрират Форумите Юг и Изток с пари от проекта „По пътя на Античността“

Финансирането е след одобрена концепция за общ туристически маршрут на Пловдив, Стара Загора и Хисаря Пловдив, Стара Загора и Хисаря ще създадат съвместен мащабен туристически...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ