35 C
Пловдив
събота, септември 23, 2023

Удължават срока за обновяване на Планетариума в Смолян

Очаква се да е готов до началото на есента

Проведени са предварителни разговори за удължаване на срока за изпълнение на проекта за обновяване на Планетариума в Смолян с няколко месеца. Така при първоначален срок края на юни 2023 година, след 3-4 допълнителни месеца проектът ще бъде завършен в цялост и Смолян ще има своя обновен Планетариум по всички световни стандарти.

Проектът стартира през 2021-ва година. Той се финансира от два източника, което според общината административно усложнява управлението и изпълнението на заданието. Спецификата на сградата и оборудването, в комбинация с динамичните инфлационни процеси, са допълнителни фактори, които забавят проекта. По него е предвиден основен ремонт и реконструкция на Планетариума – подмяна на дограма, топлоизолация на стени и покрив, подмяна на отоплителна, вентилационна, електрическа и ВиК инсталации; подмяна на настилки, облицовки и покрития; осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания и пожарна безопасност.

Другата важна част е доставката на ново високотехнологично оборудване за звездната зала, за обсерваторията и останалите помещения в сградата. Предвижда се и обособяване на втори Посетителски център, за да се обогатят услугите, които ще се предлагат.

1 651 302,88 лв. с ДДС са средствата отпуснати за реализация на дейностите след процедура по ЗОП. Изпълнител е „ИСА 2000“ ЕООД.

След завършване на проекта в основната звездна зала ще може да се изнасят различни спектакли и програми. Сградата ще може да се ползва за провеждане на конгреси, презентации, дигитални събития. Ще бъде възможно и излъчване на живо на световни астрономически, космически, спортни, културни събития и др.

Снимка: Община Смолян

Related Articles

В Браниполе се радват на своя Японска градина

Нов парк с японска градина откриха в с. Браниполе край Пловдив. Визията на зоната е тотално променена, като неизползваемото и пустеещо някога място е...

Велико Търново: Нова организация на движението в Деня на независимостта

Във връзка с честването на 115 години от обявяване на Независимостта на България и свързаните с празника културни и обществени събития във Велико Търново...

„Европейска нощ на учените“ в УАСГ

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ