14 C
Пловдив
сряда, октомври 4, 2023

Туристически комплекс разкрива „Светът на траките“

В центъра му вече е готов макетът на древния град Севтополис

Напредва работата по изграждането на комплекс „Светът на траките“ край Казанлък. Проектът е по програма “Региони в растеж”, а целта му е да се подобри достъпът до историческите артефакти в района. Сред дейностите са възстановяване и опазване на паметника на културата Тракийска гробница и култов комплекс „Оструша” и изграждане на велоалея от гр. Крън до гр. Шипка. Една от най-важните задачи е изграждането на туристически комплекс, който да бъде портал към цялата долина и да обединява потенциала на всички тракийски гробници.

Комплексът ще представи богатото културно наследство на Долината и ще предлага места за настаняване, а в центъра му е вече изграден автентичен макет на древния град Севтополис. “Това е нещо уникално, което показва древния град в целия му блясък”, каза археологът проф. Николай Овчаров по време на посещение на комплекса.

Съвместната работа на археолога и Община Казанлък е да привлича туристическия поток, който преминава през региона. Концепцията е естествено да се осъществи “пряк мост” между Казанлък и Перперикон. Така посетителите ще могат да се запознаят не само с цялостната история на траките, а и с историята на този край на България.

Related Articles

Важно от НАП! Ето как плащаме от 1 октомври

От началото на октомври 2023 г. плащанията по банков път към НАП ще се извършват по пет нови банкови сметки на БНБ. Всяка от...

Община Балчик изгражда спортни обекти чрез местни инициативни групи

До края на годината Община Балчик ще изпълни втора част от проекта за изграждане на Спортен комплекс „Балик“, финансиран по Програмата за морско дело...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ