34 C
Пловдив
понеделник, юли 15, 2024

Туристически комплекс разкрива „Светът на траките“

В центъра му вече е готов макетът на древния град Севтополис

Напредва работата по изграждането на комплекс „Светът на траките“ край Казанлък. Проектът е по програма “Региони в растеж”, а целта му е да се подобри достъпът до историческите артефакти в района. Сред дейностите са възстановяване и опазване на паметника на културата Тракийска гробница и култов комплекс „Оструша” и изграждане на велоалея от гр. Крън до гр. Шипка. Една от най-важните задачи е изграждането на туристически комплекс, който да бъде портал към цялата долина и да обединява потенциала на всички тракийски гробници.

Комплексът ще представи богатото културно наследство на Долината и ще предлага места за настаняване, а в центъра му е вече изграден автентичен макет на древния град Севтополис. “Това е нещо уникално, което показва древния град в целия му блясък”, каза археологът проф. Николай Овчаров по време на посещение на комплекса.

Съвместната работа на археолога и Община Казанлък е да привлича туристическия поток, който преминава през региона. Концепцията е естествено да се осъществи “пряк мост” между Казанлък и Перперикон. Така посетителите ще могат да се запознаят не само с цялостната история на траките, а и с историята на този край на България.

Related Articles

Записват за курса „Шайо“ по опазване на недвижимото културно наследство

НИНКН и школата „Шайо“ - Париж канят архитекти с интерес към паметниците на културата да кандидатстват за специализирания курс по опазване на недвижимото културно...

Покана за дискусия за бъдещия Мемориал на загиналите войници в парка на НДК

Дискусия за бъдещия Мемориал на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк ще се проведе днес 9 юли от...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ