16 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Туристически комплекс разкрива „Светът на траките“

В центъра му вече е готов макетът на древния град Севтополис

Напредва работата по изграждането на комплекс „Светът на траките“ край Казанлък. Проектът е по програма “Региони в растеж”, а целта му е да се подобри достъпът до историческите артефакти в района. Сред дейностите са възстановяване и опазване на паметника на културата Тракийска гробница и култов комплекс „Оструша” и изграждане на велоалея от гр. Крън до гр. Шипка. Една от най-важните задачи е изграждането на туристически комплекс, който да бъде портал към цялата долина и да обединява потенциала на всички тракийски гробници.

Комплексът ще представи богатото културно наследство на Долината и ще предлага места за настаняване, а в центъра му е вече изграден автентичен макет на древния град Севтополис. “Това е нещо уникално, което показва древния град в целия му блясък”, каза археологът проф. Николай Овчаров по време на посещение на комплекса.

Съвместната работа на археолога и Община Казанлък е да привлича туристическия поток, който преминава през региона. Концепцията е естествено да се осъществи “пряк мост” между Казанлък и Перперикон. Така посетителите ще могат да се запознаят не само с цялостната история на траките, а и с историята на този край на България.

Related Articles

Български проект спечели тазгодишната награда Новия европейски Баухаус

Проектът „Паркът” или „ From Concrete to Culture“ на фондация „Колективът” спечели отличие на тазгодишното издание на наградите за намеси в градска среда "Нов...

Лифт до крепостта „Патмос“ става обект от първостепенно значение за Ардино

Общинските съветници в Ардино гласуваха предложението на кмета инж. Изет Шабан кабинковият лифт от с. Стар Читак до крепостта "Патмос" да бъде обявен за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ